От х:

Днес в x:

За и против новия Закон за детето

Новият закон за детето предизвика истинска полемика в българското общество. Според защитниците му проектът е в пълен синхрон с Конвенцията за правата на детето на ООН.

Основните цели на закона са:

 1. Гарантиране правата на детето в Република България;

2. Подкрепа на семейството за отглеждането и развитието на детето;

3. Превенция на рисковете и ранна интервенция;

4. Осигуряване на семейна и близка до семейната среда.

Законът се основава на правата на детето – т.е. то е носител на права, а не само обект на закрила.

От другата страна аргументите срещу проекта са:

1. Законът изземва в значителна степен конституционните права на родителите, прехвърляйки ги на държавата в лицето на социалните служители;

2. Определя кое е вредното за децата на база на много общи термини, което дава възможност за редица злоупотреби;

3. Правата на родителите се свеждат до грижа за децата, заменят се със задължения и отговорности, като последните могат да им бъдат отнети почти по всяко време от държавата и нейните служители;

4. Проектозаконът пряко нарушава Конституцията на Република България.

 

Според председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов и главния директор на Главна дирекция "Контрол по правата на човека" Теодора Иванова, отговорните родители нямат основания да се притесняват от злоупотреби с прилагането на новия закон. Нещо повече, по думите на Каменов, само за миналата година стотици деца са били спасени от насилие благодарение на подадените анонимни сигнали.

Според Мариана Банчева от "Национална мрежа за детето" е необходима дискусия как точно да бъде приложена нормативната база, особено в малките населени места, за да се предотвратят злоупотреби. От мрежата изразяват мнение, че протестите злоупотребявали със страховете на родителите и откровено заблуждава.р хората. Обект на закона са малтретираните деца, а не обикновените смейства. И само съдът може да отнема родителски права, твърдят оттам.

На 20 май ще се проведе Националният протест ПРОТИВ приемането на проекта "Закон за Детето". Организацията тече в групата http://www.facebook.com/groups/protest.bg/ До момента организационни дейности вървят в София, Бургас, Велико Търново, Пазарджик, Благоевград, Русе.

При желание на други градове да се включат можете да пишете на protest.bg@abv.bg

 

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини