От х:

Днес в x:

Перник застрашен от пропадане

Геолози алармират, че движението на подземните води ще предизвика разместване на земните пластове, а това ще доведе до трус от поне четвърта степен по скалата на Рихтер, който ще е фатален за центъра на Перник.

Три подземни язовира под Перник заплашват града. Геолози алармират, че движението на подземните води ще предизвика разместване на земните пластове, а това ще доведе до трус от поне четвърта степен по скалата на Рихтер, който ще е фатален за центъра на Перник. Водоемите са се оформили в продължение на десетки години в лабиринт от изоставени минни галерии, които не са запълвани, съобщаха TВ7 и БНТ.

За проблема се знае от години. Най-пострадали са кв. “Клепало” и “Байкушева махала”.
Пред три дни темата беше дискутираната в общината. Кметът на Перник Росица Янакиева обясни днес пред ТВ7, че според проучвания на Министерството на икономиката подземните води се движат на разстояние около 5 квадратни километра под центъра на Перник.
Проблемът със старите мини се задълбочава с ликвидацията на държавното дружество "Мини Перник".
Тогава са извадени от действие стотици помпи, които са изхвърляли събиращата се в галериите вода и сега нивото на подпочвените води се покачва и започват да избиват на повърхността.

155 сгради са засегнати. Повечето от тях са с напукани стени, а водата има в мазетата.
"Министерството на икономиката има служби, които правят реперно наблюдение за движение на земни пластове. Дълги години държавата е копала, така че очакваме съдействие”, обясни Янакиева.
Тя призова да не се всява излишна паника, но подчерта, че проблемът е реален. Вероятно на места галериите ще бъдат запълнени със смеси.

"Отговорността за това, което се случва, е отговорност на държавата, тъй като природните ресурси са нейна собственост. Решението не е просто в укрепване на сградите, т.е. да се вземат мерки срещу последиците", смята кметът на Перник.
"Процесите, които текат под града в момента са много сериозни и е нужно да се вземат мерки срещу тях. Общината ще продължава да настоява пред държавата да се намери адекватно решение на този проблем", добави кметицата.

“Замазваме и правим ремонти. 15 години почвата върви надолу и къщата с нея”, обясни потърпевш жител на Перник пред БНТ.
"Хората трябва да пуснат жалби в Министерството на икономиката, за да им бъдат изследвани къщите", посъветва Янакиева.

“Ангажиментът на държавата е такъв, че ние не подценяваме проблема. Направена е програма и има задействани четири проекта. Факт е това, че в периода 2000-2009 г. са дадени пари за укрепване, но нищо не е свършено. Парите са изтекли. Сега трябва да се направят различни обследвания, за да се знае какво е състоянието и какво да се предприеме. Има европейски програми, по които могат да се вземат пари. Има такъв случай в Полша и оттам може да се черпи опит”, обяви зам.-министърът на икономиката Валентин Николов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини