От х:

Днес в x:

Испания: Драконовски мерки срещу протестиращи

Испанският министърът на въртешните работи Хорхе Фернандес Диаз представи на парламента план за реформа на углавното законодателство, който предвижда тежки наказания за организаторите на улични протести, които "сериозно нарушават обществения ред", пише The Daily Telegraph.

Ако бъде приета реформата, организаторите на протести ще влизат в затвора за минимум две години. Диаз подчертава, что "опитите да се организират демонстрации, съпроводени с насилие, включително чрез социалните мрежи”, трябва да се причислят към углавните престъпления.

Той предлага да бъдат наказвани и мирни демонстранти, които не изпълняват призивите на полицията да се разотидат.  Според него това трябва да се квалифицира аналогично на неуважението към съда.

Испанският министър предлага също да се инкриминира "неподчинението на властта чрез масова активна или пасивна съпротива на органите на реда". Това трябва да квалифицира като „нападение и/или заплаха".

Също така умишленото нарушаване на работата на обществения транспорт, блокадата на гари и пътища, следва да се забрани.

Испанските правозащитници и левите партии вече се обявиха срещу полицейската инициатива. Според тях подобна „реформа” връща страната във времето на диктатурата на Франко, когато фактически бе забранено каквото и да е събиране на недоволстващи от властта.

След като бе огласен планът на испанското вътрешно министерство, микроблоговете и социалните мрежи забръмчаха. Бързо набраха популярност тагове като #soycriminial" ("Аз съм престъпник") и #holadictatura ("Привет, диктатура").

В неделя хиляди испанци се готвят да излязат по улиците, за поредния протест - срещу полицейщината и за да изразят солидарност с каталунците. Министерството на въртешните работи в Каталуния  вече поиска парламентът да ограничи законодателно обществените събрания.

Испанските улици и площади вече месеци наред са арена на протести срещу неспособността на правителството да се справи с икономическата криза, растящата безработица и понижаващия се жизнен стандарт след орязването на средствата за образование и социалните придобивки. Демонстрантите често биват разгонвани с полиция и това е съпътствано с инциденти и сблъсъци.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини