От х:

Днес в x:

EK приветства новия испански бюджет

Европейската комисия приветства испанския бюджет 2012, но от комисията изтъкнаха, че се нуждаят от повече информация преди да подкрепят усилията на Мадрид за отговор срещу кризата с дълга в еврозоната.

Имаме положително становище по отношение на този първи бюджет", каза говорителят на Еврокомисията Оливие Бейли, цитиран от „Франс прес".

Експерти от Комисията се ръководят от предварителните анализи, но сега е нужно да се видят бюджетите за испанските автономни региони и за системата за социално осигуряване в страната преди да решат дали са необходими повече усилия, изтъкна Бейли.

Надявам се да имаме тези данни до края на този месец", допълни той.

Испанското правителство, което въведе строг бюджет миналият месец обяви в понеделник, че очаква да спести други 10 милиарда евро чрез публични услуги - по-ефективно образование и здравни грижи.

Това е правилната посока. Важна стъпка е да се вкарат публичните финанси в правилния път, за да се прояви възможност за създаване на нови работни места и да се постигне икономически растеж в страната", подчерта той.

Испания трябва да редуцира дефицита си до 5.3 % от БВП тази година и през 2013 година спрямо правилата на ЕС до 3% от БВП от 8.5% за миналата година. Страната страда от рецесия и висока безработица.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини