От х:

Днес в x:

Провериха пешеходните пътеки в Перник

Проверки на всички пешеходни пътеки е извършена от служители на ОДМВР – Перник.

Стопаните на пътя са уведомени за резултатите и за необходимостта от предприемане на съответните мерки.

Служители на ОДМВР – Перник, заедно с представители на общините в Пернишка област, провериха състоянието на пешеходните пътеки. Контролът е осъществен в изпълнение Указанията за обезопасяване на пешеходните пътеки по пътищата, утвърдени чрез съвместна Заповед на МВР и МРРБ. Акцентът е  поставен върху сигнализацията с пътни знаци, наличие на пътна маркировка, необходимост от изкуствени неравности или повдигнати пешеходни пътеки, инсталирането на пътни светофари за регулиране на движението на пешеходците, осветеност на пешеходните пътеки и необходимост от монтирането на бягащи светофарни секции.

Контролните органи са констатирали, че пътната маркировка на всички пешеходни пътеки е заличена и трудно видима. Това се отнася както за населените места, така и за републиканската пътна мрежа. Препоръката е, маркировката да бъде положена върху цветови фон, различен от този на пътната настилка /напр. „червен”/. На много места липсва сигнализация с пътни знаци, което създава допълнителна опасност от ПТП. Голяма част от пешеходните пътеки с висока аварийност и концентрация на произшествия с пешеходци трябва да бъдат осветени. Такива са вътрешноградската магистрала на гр. Перник и  централните градски части на общините, където са констатирани дребни нередности.

В участъците с висока интензивност на пешеходци и автомобили се предвиждат бягащи светофарни секции. Такива са пешеходните пътеки на ул. „Ю. Гагарин” в гр. Перник, пешеходната пътека на кръстовището в с. Драгичево и две на ул. „Р. Даскалов” в гр. Радомир – районите на ОУ „Хр. Смирненски” и СОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Двете светофарни уредби в гр. Радомир са за ремонт,а тази в с. Драгичево трябва да бъде изградена. Бягащите светофари на вътрешноградската магистрала работят и се подържат в изправност.

Установени са и множество обособени нерегламентирани пешеходни пътеки, особено в участъка на път І-6, в района от кв. „Бела вода” до кв. „Даскалово”. Препоръките към стопаните на пътя са или да бъдат обособени стандартни пешеходни пътеки или нерегламентираните да бъдат премахнати чрез осигуряване на съответните заграждения. Особено уязвимо е пресичането на пътя в района на Автогара – Перник, пътен възел „Хумни дол”, ж.п. спирка „Даскалово” и кметство „Бела вода”.

За всички нередности са уведомени писмено кметовете на общини и директора на Областно пътно управление, като срока за отстраняването им е 01 май тази година.

Контролът от страна на полицията ще продължи.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини