От х:

Днес в x:

Центърът на Хасково побеля от тополов пух, не яжте ябълки

Както всяка година през май центърът на Хасково е покрит с тополов пух. Този път обаче валежът от белия пух е особено интензивен, казват кореняци.

През май стройните дървета навлизат в размножителен период и въздухът около тях побелява от танцуващия пух. Той става причина и за множество оплаквания от зачервяване на очите и сърбеж, а понякога и от истински алергии.

Пресилено е да се говори, че тополите са причина за поленовите алергии, белият пух по-скоро дразни механично сетивата, обясняват повечето лекари.

Според други специалисти обаче при голяма част от пациентите се установява комбинирана алергия. Обикновено свръхчувствителността към прашеца от някои растения се свързва с непоносимост към определени продукти.

Вече е доказано, че алергия към елша, лешник, бреза, върба и топола се свързва с алергия към ябълки (главно от сортовете Грани-Смит и зелена превъзходна), круши, кайсии, праскови, сливи, бадеми, киви, орехи, анасон, къри. В тези случаи е добре да се избягва каквато и да е форма на контакт с болестните фактори.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини