От х:

Днес в x:

7 °C

Предпазните маски за грип станаха дефицитна стока

Изображение 1 от 3

  Предпазните маски срещу вируси изчезнаха от аптеките и в сезона на грипа се очертават като абсолютно дефицитна стока.

  Проверката на Haskovo.net след сигнал на фирма, която търси да закупи маски в голямо количество за служителите си, показа, че маски действително няма.

  Освен с тежката грипна ситуация, която вече отшумява в региона и в страната, голямото търсене на предпазни средства срещу разпространението на вирусите, фармацевтите свързват и с информацията, която хората следят за разпространението на коронавируса.

  Маски за еднократна употреба, който използват хирурзите, са леки, удобни и евтини, и защитават за около 2 часа, а това е достатъчно време, за да отидете до магазина, да стигнете до работното си място или до училище. Цената им е 10 ст. за брой, ако купиш цяла кутия с 50 маски. 15 стотинки е сумата за една маска, ако се купува по-малко количество.

  „Определено е повишено търсенето на маски, но вече съвсем ги няма. В аптеките ги изчерпахме, а в складовете -няма зареждане“, коментира председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз Красимир Колев, който има аптеки в Димитровград и Първомай.

  Повечето видове маски са произведени в Китай и са в съответствие с европейски норми. Вероятно страната на производството им е свързана тясно с липсата им на българския пазар, предполага Красимир Колев. „В самия Китай имат толкова голяма нужда в момента от маски, че твърде е вероятно да са намалили износът им драстично“, смята той. Колев, казва, че маските са предназначени по принцип да се носят от болни вече хора с цел да не заразят здравите. „Маската се сменя на 2 часа, за да е ефективна като предпазно средство. По принцип са предназначени за болните, но напоследък, като превантивно средство, все по-често маски си купуват и здравите. Хората се притесняват от това, което се чува всеки ден по медиите за разпространението и на новия вирус. А и грипът, който ни атакува през последните години също е тежък“, посочва той.

  На склад в неговите аптеки са останали едва около 40 маски. В последните дни е продавал по минимум 50 на ден, на фона на продажби от около 10-20 в извън грипно време.

  Фармацевтът споделя, че засега няма информация от доставчиците кога ще има зареждане отново.

  В Хасковските аптеки ситуацията е същата. В една от големите аптечни вериги посочиха, че зареждането за Южна България става предимно от фармацевтичните складове в Пловдив. „Маски няма по базите. А се говори дори, че количества от България са изискани обратно от вносителите от Китай“, казват аптекарите.

  По кутия-две, т.е. около стотина броя маски са продавали в една от аптеките в Хасково допреди седмица, докато ги е имало. Сега са останали толкова малко в наличност, че стигат само  за персонала.

  Модерните напоследък маски с цветя и картинки са по-скъпи от познатите на всички със синя и бяла страна, но всяка инвестицията със сигурно си заслужава в момент на епидемия. Накрая останаха само скъпите маски и пак ги изкупиха, казват аптекарките. За всеки случай в склада на аптеката са оставили няколко кутии за клиентите си. Дават обаче на бройка и когато преценят, че човека наистина има нужда- болен е. Отказват продажби на кутия, защото напоследък имало и спекулации. Купуват големи количества, а след това ги търгуват на по-висока цена в интернет, защото търсенето е наистина  огромно, казват в аптеката.

  Фармацевтът Янка Табакова е от дълги години в бранша. Тя е заместник-председател на Регионалната колегия на фармацевтичения съюз в Хасково, била е избирана и за фармацевт на годината в национален мащаб. Аптеката й е в центъра на областния град. И тя е заделила определено количество маски, но е категорична, че те  са за майките с деца, които се нуждаят.

  Според нея, основната причина маските да изчезнат от пазара е точно страхът от корона вируса, не толкова от грипните щамове, които ни атакуват през последните години.

  Хората се запасяват, за всеки случай. Смята така, защото по принцип във време на грипна епидемия се повиша тресенето на предпазни маски, но тази година то е било рекордно. Разказва дори за случаи през последните седмици, в които хора, които имат близки в чужбина, купували по няколко кутии, за да им ги изпращат там. „ Заради бързо разпространяващият се коронавирус и на нашия континент, вероятно проблем с предпазните маски има и в другите европейски държави“, предполага Янка Табакова.

  И след като е такава ситуцията, какво ни остава все пак като полезен ход, за да избегнем риска?

  Специалистите съветват при нужда и при липса на леките и удобни хирургични маски, да се използват професионалните лицеви маски. Те са по-скъпи, но пък издържат по-дълго-8- часова работна смяна, и филтрират много по-фини капчици и частици.

  Има няколко техни варианта. Към първия клас спадат обикновените маски за нетоксични прахове и аерозоли. Към втория клас са маските за опасни прахове. Покрай маската минава максимум 11% от вдишания въздух. В третия клас са маските за спори, вируси и бактерии. Покрай тях минава максимум 5% от вдишания въздух.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Пр
   При това "здравеопазване"
   4 -4
   19:56, 12 фев 2020
   Ако вземе и дойде корончето, ковчезите и опелата също ще станат дефицитна стока, но за малко, защото бързо ще свършим.
   • Ки
    китаец
    2 -1
    11:31, 13 фев 2020
    Вирусът е вече тук.
  • 2
   12
   12345
   4 -5
   21:53, 12 фев 2020
   Някой има скъпи маски за продаване!!!!Платен репортаж!!!!Хайде сега всички баламурници вървете и купувайте!!!!!Ако Ви е писано да се одавите няма да се обесите!!!!!
  • 3
   Ад
   Адолф
   4 -3
   22:14, 12 фев 2020
   Недейте се връзва на тия глупости, пийвайте си всяка вече по 1-2 чаши винце или ракийка кой квото си харесва и хич да не ви е през *** за тия грипове :D
   • 22
    222
    1 0
    12:25, 13 фев 2020
    Обаче са прави.Маски или няма или някои аптеки ги продават много скъпо и дерат хората.
  • 4
   Ам
   Американски КурКосмат
   2 -1
   00:07, 13 фев 2020
   А можеш ли да си ушиеш маска в къщи
   ....
   А ако я напоиш със спирт (или само я навлажниш ) домашната маска ще бъде по-дезинфекцирана от Хасковските болници и поликлиники
  • 5
   Ку
   кумчо
   0 -1
   17:39, 13 фев 2020
   Маските свършиха, сега купувайте презервативи, че току виж се появило нещо ново и пак няма спасение
  • 6
   Ма
   Марко Тотев
   0 0
   20:02, 26 фев 2020
   Преди един ден си купих бояджийски пистолет и днес научих, че имало огромен дефицит на маски. Да се ... у късмета дето извадих.

  Хороскоп за 04.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
  04 апр 2020
  Последни новини