От х:

Днес в x:

Внимание, грип - как да разпознаем усложненията

Началото и края на грипните епидемии се бележат от една особена форма на възпаление на средното ухо – т.нар. хеморагичен отит, познат още като отит с кръвоизливи или грипозен отит. Това е само едно от усложненията в областта на УНГ заболяванията, до което може да доведе едно по-тежко протичане на грипната инфекция, коментира доц. Дончо Дончев, част от екипа на Клиниката „Ушни, носни и гърлени болести“ на ВМА.

Протича със силна болка, възможно е да има кръвотечение от ухото и намаление на слуха, като последното е вследствие най-вече на засягане на слуховия нерв.
Доц. Дончев подчерта, че усложненията обикновено засягат т.нар. рискови групи – хора с понижен имунитет, възрастните хора или прекалено малки деца, но грипозният отит „поразява“ и съвсем здрави хора.

„Ако по време на грипна епидемия имаме внезапна, рязка промяна на слуха, дори и заболяването да е протекло без болезнената част, за която споменах по-горе, изключително важно е да се потърси специализирана помощ и то в рамките на 72 часа, тъй като увреденият слухов нерв може да бъде лекуван ефикасно само в този много кратък период. Ако не се започне ранно лечение, може да се стигне до необратими последици“, категоричен бе специалистът.

Той припомни и стандартните грипоподобни симптоми, които също не са за пренебрегване – температура, отпадналост, студени тръпки по тялото, по мускулите и по ставите, дразнене в очите, увеличено количество на секрети в носа, болки в гърлото, кашлица.

Хроничните синузити също се обострят тежко и за продължителен период от време.

„Неприятно усложнение са и ларингитите, особено при малките деца. Възможно е да се стигне до много драматични ситуации при развитие на ларингит и пристъп на задушаваща кашлица. Това състояние изисква спешна помощ, обикновено се случва през нощта, но родителите не трябва да се паникьосват, а да осигурят влажен въздух – пускат душовете и мивките в банята и по този начин ще се облекчи състоянието на детето и тогава вече могат да тръгнат към най-близкото лечебно заведение“, посъветва доц. Дончо Дончев.

При децата се наблюдава и по-тежка форма на заболяванията на ларинкса като усложнение от грипа – т.нар. остър стенозиращ ларинготрахеобронхит. При него се засягат както горните, така и съседните долни дихателни пътища. Най-коварното е, че това състояние се развива при малки деца, при които и без друго дихателните пътища са много тесни и дори незначителен оток е достатъчен, за да създаде едно драматично състояние на напредващ задух, поясни още специалистът. По думите му, всичко това, съчетано с висока температура и засягане на общото състояние на детето, освен спешна помощ, налага и хоспитализация.

Други, макар и по-рядко срещани усложнения след грипа, са различните типове ангини, т.е. заболявания на сливиците с подувания, гнойни налепи, силна болка при преглъщане. Почти всички ангини започват като вирусно заболяване. Това е едно от състоянията, при които задължително се прилага антибиотична терапия.

„Важен съвет, който можем да дадем към хората е да потърсят незабавна лекарска помощ при проявата, на който е да е от тези симптоми, за да се избегнат тежки последици. Все пак продължава разпространението и на коронавирусната инфекция – в никакъв случай да не се прилага самодиагностициране и самолечение“, категоричен бе доц. Дончев.

Той напомни, че противогрипните ваксини са доказали своята ефективност в годините.

Към съветите в условията на зимна обстановка и грипна епидемия се включва още спазването на добра лична хигиена и редовно миене на ръце, носенето на предпазна маска, ограничаване контактите с други хора, прием на чай, достатъчно течности, носенето на шапки и шалове.

 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини