От х:

Днес в x:

23 °C

Непознатият Ухан, откъдето тръгна смъртоносният коронавирус

  Заради внезапно появилата се нова смъртоносна зараза, светът тези дни непрекъснато получава новини от Ухан - китайският град, който се смята за родно място на коронавируса. Не така познат като Пекин или Шанхай, този град в източен Китай е мегаполис с над 3500-годишна история, а съвременното му значение може да обясни както бързото разпространение на новия коронавирус, така и поставянето му под карантина.

  Ухан е столица на провинция Хъбей, най-големият град в провинцията и най-населеният град в Централен Китай, с население над 11 милиона, седмия по население китайски град и един от деветте национални централни градове на Китай. 

  Ухан е основен транспортен център с местно население от девет милиона плюс пет милиона мигранти. Потокът хора към Ухан за лунната нова година обаче възлиза на 30 милиона души. И това е голямо предизвикателства за превенцията на епидемията в града.

  Преди поставянето на Ухан под карантина общо 300 000 души са напуснали града с влак от трите гари в сряда, според China Railway Wuhan Group.

  От новата история на града: Въстанието в Уханг довело до разпадането на династията Цин и създаването на Република Китай. Ухан е за кратко столица на Китай през 1927 г.  Градът служи като военна столица на Китай през 1937 г. в продължение на десет месеца по време на Втората китайско-японска война. По време на китайската културна революция въоръжен конфликт между две враждебни групировки, които се бият за контрол над града, става известен като инцидента в Ухан.

  Днес Ухан се счита за политически, икономически, финансов, търговски, културен и образователен център на Централен Китай. Той е основен транспортен център с десетки железопътни линии, пътища и автостради преминаващи през града и свързващи го с други големи градове.  Поради своята ключова роля във вътрешния транспорт, Ухан понякога е наричан "китайския Чикаго".

  "Златният воден път" - река Яндзъ и най-големият й приток, река Хан, преминава през градската зона и разделя Ухан на трите района Уханг, Ханку и Ханянг.

  Язовирът Трите клисури, най-голямата електроцентрала в света по отношение на инсталиран капацитет, се намира наблизо. Районът е туристически и това само допринася за разширяване на огромния поток от хора от и до него. Обиковено този поток се усилва с приближаването на китайската нова година на 25 януари.

  Ухан е традиционен център за производство от десетилетия, той е и една от областите, насърчаващи съвременните индустриални промени в Китай.

  Ухан има три национални зони за развитие, четири парка за научно и технологично развитие, над 350 научно-изследователски институти, 1 566 високотехнологични предприятия, многобройни предприятия инкубатори и инвестиции от 230 фирми на Fortune Global 500. 

  БВП на Ухан през 2018 е 224 милиарда щатски долара.

  Ухан е център на висшето образование. Университетът на Ухан е класиран на трето място в Китай през 2017 г.  Спред официални данни от същата година в Ухан се обучават 700 хил. студенти в 52 висши училища

  През 2017 г. Ухан е определен за креативен град от ЮНЕСКО в областта на дизайна.

  Ухан е класифициран като Beta световен град от мрежата за изследване на глобализацията и световните градове.

  Летището му е обслужило 20 млн. пътници през 2016 г., от него се лети директно до Лондон, Париж, Дубай и други градове. 

  Wuhan Xibeihu Area Panorama(2017).jpg
  By 拼却的一醉[1] - http://699pic.com/tupian-500598012.html No.500598012, CC BY 2.0, Link

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
  28 сеп 2020
  Последни новини