От х:

Днес в x:

2 °C

Непознатият Ухан, откъдето тръгна смъртоносният коронавирус

  Заради внезапно появилата се нова смъртоносна зараза, светът тези дни непрекъснато получава новини от Ухан - китайският град, който се смята за родно място на коронавируса. Не така познат като Пекин или Шанхай, този град в източен Китай е мегаполис с над 3500-годишна история, а съвременното му значение може да обясни както бързото разпространение на новия коронавирус, така и поставянето му под карантина.

  Ухан е столица на провинция Хъбей, най-големият град в провинцията и най-населеният град в Централен Китай, с население над 11 милиона, седмия по население китайски град и един от деветте национални централни градове на Китай. 

  Ухан е основен транспортен център с местно население от девет милиона плюс пет милиона мигранти. Потокът хора към Ухан за лунната нова година обаче възлиза на 30 милиона души. И това е голямо предизвикателства за превенцията на епидемията в града.

  Преди поставянето на Ухан под карантина общо 300 000 души са напуснали града с влак от трите гари в сряда, според China Railway Wuhan Group.

  От новата история на града: Въстанието в Уханг довело до разпадането на династията Цин и създаването на Република Китай. Ухан е за кратко столица на Китай през 1927 г.  Градът служи като военна столица на Китай през 1937 г. в продължение на десет месеца по време на Втората китайско-японска война. По време на китайската културна революция въоръжен конфликт между две враждебни групировки, които се бият за контрол над града, става известен като инцидента в Ухан.

  Днес Ухан се счита за политически, икономически, финансов, търговски, културен и образователен център на Централен Китай. Той е основен транспортен център с десетки железопътни линии, пътища и автостради преминаващи през града и свързващи го с други големи градове.  Поради своята ключова роля във вътрешния транспорт, Ухан понякога е наричан "китайския Чикаго".

  "Златният воден път" - река Яндзъ и най-големият й приток, река Хан, преминава през градската зона и разделя Ухан на трите района Уханг, Ханку и Ханянг.

  Язовирът Трите клисури, най-голямата електроцентрала в света по отношение на инсталиран капацитет, се намира наблизо. Районът е туристически и това само допринася за разширяване на огромния поток от хора от и до него. Обиковено този поток се усилва с приближаването на китайската нова година на 25 януари.

  Ухан е традиционен център за производство от десетилетия, той е и една от областите, насърчаващи съвременните индустриални промени в Китай.

  Ухан има три национални зони за развитие, четири парка за научно и технологично развитие, над 350 научно-изследователски институти, 1 566 високотехнологични предприятия, многобройни предприятия инкубатори и инвестиции от 230 фирми на Fortune Global 500. 

  БВП на Ухан през 2018 е 224 милиарда щатски долара.

  Ухан е център на висшето образование. Университетът на Ухан е класиран на трето място в Китай през 2017 г.  Спред официални данни от същата година в Ухан се обучават 700 хил. студенти в 52 висши училища

  През 2017 г. Ухан е определен за креативен град от ЮНЕСКО в областта на дизайна.

  Ухан е класифициран като Beta световен град от мрежата за изследване на глобализацията и световните градове.

  Летището му е обслужило 20 млн. пътници през 2016 г., от него се лети директно до Лондон, Париж, Дубай и други градове. 

  Wuhan Xibeihu Area Panorama(2017).jpg
  By 拼却的一醉[1] - http://699pic.com/tupian-500598012.html No.500598012, CC BY 2.0, Link

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
  18 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
  18 фев 2020
  Последни новини