От х:

Днес в x:

8 °C

Хиляди мистериозни дупки открити по океанското дъно около бреговете на Калифорния

Изображение 1 от 2

  Мистерия се таи в Тихия океан близо до бреговете на Биг Сър, Калифорния. Подводно проучване откри хиляди малки кръгли дупки в седимента по морското дъно.

  Макар все още да не ясно как са се образували, те явно бързо са се превърнали в любимо убежище на морските обитатели.

  Изследователи открили приблизително 15 000 подобни дупки, с диаметър около 11 метра и дълбъчина 1 метър.

  Било установено, че 30% от тях съдържат човешки отпадъци, наред с риба и други морски създания, които използвали боклуците като хабитат.

  Откритието било направено в рамките на изследване, фокусирано върху други по-големи депресии по морското дъно, с диаметър 175 метра и дълбочина 5 метра.

  Тези по-големи депресии се появяват на морските радари, монтирани по корабите и са ни познати от 1999 година. 5200 от тях са разположени на площ от около 1 300 квадратни километра по морското дъно около Биг Сър. Не е ясно от какво са причинени и тъй като се планира изграждане на вятърен парк в района, са нужни по-нататъшни изследвания.

  Ако например, дупките са предизвикани от газове, като метан, под морското дъно – което била една от водещите теории – това би могло да засегне монтирането на турбините.

  Екипът учени изпратил автономните си подводни устройства, оборудвани с радари, да проучат явлението. Но не били открили доказателства за наличието на метан, всъщност се оказало, че по-големите дупки са неактивни от поне 50 000 години.

  Разглеждайки данните от роботите, учените се натъкнали и на по-малките дупки – твърде малки, за да бъдат уловени от сонарите. Устройствата били изпратени повторно, за да ги разгледат отблизо.

  Екипът ги нарекъл микродепресии. Оказало се, че те са значително по-млади от по-големите депресии, и че имат по стръмни страни. Отличавали се и с “опашки” от седимент, ориентирани в една и съща посока.

  Освен откритите отпадъци, 20% от съдържанието им се състояло от други неща – камъни, водорасли и череп на кит, докато седиментът около дупките бил празен.

  Учените смятат, че настаняването на животните сред боклука може да е издълбало микродепресиите още по надълбоко.

  Това е само хипотеза, която не може да обясни микродепресиите, несъдържащи никакви обекти. Но според изследователите, е ясно, че микро депресиите не прерастват в по-големи дупки, защото между едните и другите съществуват морфологични различия. В допълнение не били открити доказателства за подземна газова активност.

  Източник: sciencealert.com

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
  05 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
  05 апр 2020
  Последни новини