От х:

Днес в x:

Турция ни зарежда със стотици килограми суровина за дрога

Десетки хиляди таблетки, суровина за дрога, спипаха на Капитан Андреево

36 260 таблетки псевдоефедрин задържаха митническите служители на МП "Капитан Андреево" днес. Пратката е открита в багажното отделение на автобус с турска регистрация от редовна линия Истанбул - Букурещ. Хаповете са били в кашони увити в черни чанти и скътани между останалия личен багаж на пътниците. В кашоните е имало 2 590 блистера с общо 36 260 таблетки от легално произвеждания в Турция лекарствен препарат "CIRRUS". Този медикамент е предназначен за лечение на синузит и се счита за много ефективен, но е забранен за държавите - членки на Европейския съюз, понеже в препарата има много високо съдържание на "псевдоефедрин". Веществото е прекурсор/суровина/ за производство на наркотика метамфетамин.

Автобусът може би е щял да мине метър, но засиленият контрол на "Капитан Андреево" го е отклонил за щателна митническа проверка по метода „анализ на риска". Автобусите обикновено са дебнати за контрабанда на стоки, имитиращи световно известни и защитени търговски марки. В случая обаче митничарите са ударили бинго- това е една от най-солидните пратки на суровина за дрога, залавяни през последните месеци на граничния пункт. Иначе псевдоефедринът е стар познайник на свиленградските митничари.

От началото на годината досега на ГКПП „Капитан Андреево“ са спипани над 467 кг таблетки с псевдоефедрин, неизменно внос от Турция. Това е над четири пъти повече от същия период на миналата година, когато са задържани общо 108 кг в три случая. Завишенията се обясняват с липсата на сериозна наказателна отговорност за транспортиращите псевдоефедрин. Докато при дрогата приносителят незабавно /не съвсем в България/ влиза в затвора, то за веществото не може недвусмислено да се докаже, че отива за производство на амфетамини и носещият го обикновено се разминава само с административно нарушение - глоба.
Г.Христов

Иначе лекарството било за синузит и напълно разрешено в Турция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини