От х:

Днес в x:

Кметове от хасковско скачат срещу цената на боклука

Кметове на общини от хасковска област скочиха срещу цената за депониране на твърди битови отпадъци в депото край Харманли. Днес те се срещнаха със зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева в залата на областната администрация.

Исканата цена от 24 лева с ДДС за тон е твърде висока, протестираха градоначалниците. Сред инициаторите на срещата бе кметът на Свиленград Георги Манолов. Той поиска ясни правила при определянето на цената и тя да не е по-висока от други региони.

Представителят на „Монолит“ - оператор на депото, обаче обясни, че цената е такава засега, защото реално там сметта си извозва единствено община Харманли. При заявени намерения от други, тя може да падне.

Зам.-министър Евдокия Манева увери градоначалниците, че държавата може да помогне финансово за изграждане на сепариращи инсталации, както и на междинни депа, които да поевтинят транспортирането до регионалните сметища. Според нея пътят за сваляне на цената за боклука е споразумение между кметовете и договаряне с концесионера „Монолит“. От фирмата пък уверяват, че при по-голямо количество депониран боклук цената ще падне.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини