От х:

Днес в x:

Ново рекордно поскъпване на златото

От началото на годината цената на благородния метал се вдигна с над 18%

В началото на търговията в понеделник цената на златото се повиши до нов рекорден връх от 2353 долара за унция, задълбочавайки рязкото поскъпване от предходните две седмици, докато инвеститорите продължаваха да оценяват последиците от оповестения в петък изненадващо силен доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ, който поставя под въпрос пазарните очаквания за първо понижаване на лихвите на Федералния резерв през юни.
 
Новоразкритите в американската икономика работни места през март нараснаха с най-силно темпо от 10 месеца насам, повишавайки се с 303 хиляди, докато нивото на безработица спадна до 3,8% от 3,9% през февруари.

Този силен доклад поставя под съмнение досегашните пазарни очаквания за първо понижение на федералната фондова лихва през юни, като подобна вероятност вече се оценява на 48% спрямо над 60% преди данните за трудовия пазар. Инвеститорите също така вече отработват сумарно намаление на лихвите на Фед с едва 62 базисни пункта до края на 2024 г., докато преди петъчния силен доклад те очакваха три понижения на федералната фондова лихва с по 25 базисни пункта през втората половина на годината.
 
С повишено внимание се очакват мартенските данни за инфлацията в САЩ (за индекса на потребителските цени CPI) тази сряда, тъй като те биха дали още по-ясна насока за пазарните очаквания по отношение на предстоящия цикъл на намаляване на лихвите от Фед.
 
Трябва да се има предвид, че по-високите лихвени ставки по принцип не са в подкрепа на цените на златото, тъй като за активи в благородния метал не се плаща лихва.


След като златото поскъпна до нов рекорден връх от 2353 долара за унция, последва известна ценова стабилизация около 2330/2340 долара.
От началото на годината благородният метал поскъпна с над 18%, като някои анализатори отдават това изненадващо рязко възходящо движение на оптимизма, че Фед е все по-близо до първо съкращаване на лихвите ставки. Други важен фактор са поскъпването са покупките на злато от страна на централните банки, по-специално от Китайската народна банка, която продължи да попълва златните си резерви през март за 17-и пореден месец.


Кюлчетата, държани от Народната банка на Китай, се повишиха с 0,2% до 72,74 милиона тройунции миналия месец, според официални данни, публикувани в неделя. Това все пак е най-малкото увеличение в серията месечни покупки, която започна през ноември 2022 г.
 
Глобалните централни банки, водени от Китай и Индия, продължиха да увеличават златните си резерви през февруари, отбелязвайки девети пореден месец на растеж, според Световния съвет по златото. Нетният обем на покупки обаче отбеляза спад с 58% спрямо първия месец на 2024 г. в резултат на по-висок обем на продажби.

Зад силното поскъпване на златото през настоящата година влияние оказа и неговия статут на „инвестиция убежище“ на фона на постоянното напрежение в Близкия изток във връзка с войната на Израел с „Хамас“ в Газа и опасенията за възможно нейно разширяване в региона.

Източник: http://www.pariteni.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини