От х:

Днес в x:

14 °C

Следово куче разкри хероин за 12 млн. лв. в камион на Капитан Андреево

    Рекордна хероинова пратка разкриха контрольорите на граничния пункт „Капитан Андреево“ при опит да бъде прехвърлена у нас.

    Количеството от близо 191,220 килограма дрога е спипано в турски камион, шофиран от 61-годишен турски гражданин.  

    Шефът на Митниците Георги Костов поясни на плаца при извънредния брифинг днес, който даде заедно с глав. секретар на МВР Младен Маринов и зам. -окръжния прокурор на Хасково Дарина Славова, че все още се пресмята точната стойност на заловения хероин. По първоначални сметки той е за най-малко 12,415 млн. лева. Сумата ще е ясна окончателно, след като е готова химическата експертиза на честотата на активното вещество, посочи Георги Костов.

    Наркотикът е открит при проверка на тежкотоварното возило, което влязло от Турция на 23 май. Бил е натъпкан в пакети теракол. Камионът е отклонен за щателна проверка заради изградения профил по анализ на риска съвместно с партньорски служби.  

    До ръчното престърсване се е стигнало след като при пролъчването с рентгеновата апаратура не се е открило нищо нередно в камиона.   "Харектерното в случая е, че е избарн таракол, който отговаря на плътността и консистенцията на хероина", отбеляза Костов специалната подготовка на трафикантите.  В огледа на возилото и разкриването на хероиновата пратката, която е рекордна за тази година в България, е помогнало и следовото куче Ричи. Четириногият контрольор по границата е смесена порода между Кокер шпаньол и Бретон шпаньол, специално обучен за търсене на трюфели. "Това показва още веднъж, че при съвременната техника, все пак той е бил изключително полезен, когато става въпрос за маневриране в ограничено пространство, каквото е пространството в един товарен камион", похвали Ричи шефът на Митниците.

    Георги Костов обърна внимание на професионалното изпълнение при подготовката на пратката, тъй като всяка от торбите, след напълването с хероина, е била фабрично запечатана. Това наложило и ръзкъсването един по един на всеки от пакетите-95 на брой.

    Според документите, стоката трябвало да бъде за получател от  Белгия.

    Главният секретар на МВР Младен Маринов отбелаза, че акцията продължава на територията на страната.

    Шофьорът на камиона е задържан. Образувано е досъдебно производство, което ще е под наблюдението на Хасковската окръжна прокуратура, посочи зам-председателят ѝ Дарина Славова. От името на главния прокурор Сотир Цацаров, тя поздрави за добре свършената работа екипите, работили по случая от Гранична полиция и Митницата. Стимулиращ подарък за свършеното -храна, получи и кучето Ричи.  

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ми
      мимето
      22 -5
      15:21, 25 май 2018
      бравоооо на кучето.свърши работата на други,които вземат заплати за това.да го поощрите!
      • Чу
        чужди служби
        21 -5
        16:59, 25 май 2018
        Хубаво, че са чуждите служби защото като нищо щеше да си мине и дори и кучето нямаше да помогне, ако не бяха информирали.

    Още новини

    Последни новини