От х:

Днес в x:

Почти два пъти повече случаи на домашно насилие в Хасковско за година

Изображение 1 от 3

    Почти два пъти повече хора са се жалвали от домашно насилие тази година, в сравнение с миналата. През 2015 г. в областната дирекция на МВР са се жалвали 82-ма души, като 73 от тях са жени, а останалите са предимно възрастни хора, съобщи инспектор Владимир Димитров. От началото на тази година досега има регистрирани 129 случая, като 119 от тях са жени. Данните показват, че броят на сигналите за домашно насилие е скочил драстично. Не стана ясно обаче на какво се дължи този факт. „Не се знае дали насилниците са се увеличили, или хората са повече информирани“, уточни инспектор Димитров.

    До края на ноември тази година районните съдилища са издали общо 94 заповеди за защита от домашно насилие. РС-Хасково е издал 38, РС-Димитровград – 31, РС-Харманли - 11, РС-Свиленград – 6, РС-Тополовград – 2 и РС-Ивайловград – 4. Има и други две ограничителни заповеди, издадени от други съдилища.

    Данните бяха оповестени по време на семинар в Областна администрация в Хасково, организиран от фондация „Асоциация Анимус“. Темата му е „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“- път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие. Семинарът е под патронажа на Мария Габриел - зам.- председател на групата на ЕНП в ЕП.

    На форума бяха обсъдени съвместни действия за справяне с домашното насилие, трудности и проблеми в междуинституционалното сътрудничество и услуги за подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие и работа с извършителите. Основни лектори на форума са Надежда Стойчева - директор на фондация „Асоциация Анимус“, Петя Петкова от фондация „Български център за джендър изследвания“. Те обясниха, че понякога насилниците оставят тежки психични травми, като ограничават жертвите си в облеклото, от социални контакти в приятелски кръг. Нерядко те имат по-силно въздействие от физическия тормоз, тъй като обикновено продължава с години. За справяне с проблема трябва да се работи и с насилника, и с жертвата по програми за защита от от домашно насилие, обясни Петя Петкова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      9 0
      16:19, 7 дек 2016
      Съвсем нормално е два пъти повече,тъй като и приматите се увеличиха двойно под грижите на тъпата държава...
    • 2
      И
      И
      6 0
      17:32, 7 дек 2016
      И като са два пъти повече какво става - нищо! Някой да е наказан, някой да е защитен - за момент може би - до следващия път. Какво се променя. Насилието е по улиците пред очите ни, на обществени места и тези насилници остават ненаказуеми. Ами тогава защо да не го правят и в къщи. Както казва горния коментар - приматите се увеличават. Ако системата ги натискаше и възпираше - нямаше да се множат или щяха да спазват общочовешки и морални правила, както и голяма част от законите. Но след като всеки е ненаказуем дори при показно насилие - какво остава, ами защо да се съобразяват с честа, достойнството и с правата на по-слабите. Логично, а!
    • 3
      Пи
      Питане
      6 0
      19:34, 7 дек 2016
      А насилието, което извършват работодателите над служителите си - то в коя група е. Нека не забравяме, че насилието бива много видове - не само физическо, но и морално, психическо, вербално, чрез поведение, чрез думи, постъпки, чрез продължително прилагане на тормоз с цел да принудиш служителя да напусне. Това как се нарича? А директорката, която го прилага - как да я наречем? Кой ще защити жертвите и кой ще накаже виновната! Подобно поведение е до някъде обяснимо когато се извършва с цел уреждане на работните места на други, но когато злоупотребите, лошото отношение към колектива и демонстарциите на сила и крясъци се вършат просто защото висотата на директорския пост позволява - тогава каква е думата за тези действия и постъпки. От къде на къде която и да е директорка на училище ще си позволява да се държи като побесняла селянка на бустаня? Образованието не е бустан и българския учител не е тиква. Тикви са тези, които си позволяват да го принизяват до нивото на дребен служител, на който мислят че могат да си излеят недоволството, неудовлетворението, неспехите, личните грижи и на вече да си начешат езика, защо помежду си са мили, любезни и човечни.
    Последни новини