От х:

Днес в x:

Бартер с варненския зоопарк, сменихме патки за лъв

    Лъв на 2 г. и маймунка на 4 г. са новите обитатели в хасковския зоопарк, съобщиха от общината. Царят на животните се казва Горан и е взет от варненския зоопарк на разменни начала - срещу 9 водоплаващи птици. За бартера съдействали кметът на общината Добри Беливанов и директорът на Екопрогрес Диян Петков, под чиято шапка е хасковския зоокът. Първоначално идеята била да го кръстят Григор на името на хасковския тенисист, но животното си дошло с цяла документация. Новият лъв е в клетка от миналия ден. Той е на мястото на предишния Асен, който също беше на 2 г. и в началото на миналия месец беше докаран от Разград. Още в първите дни от престоя му в Хасково ръководството на хасковкия зоокът установило, че животното има рахит. „Когато се изправяше на задните лапи, се свличаше по гръб, обясни управителят Валентин Ахтаров. „Беше неспокоен и рядко излизаше навън в откритата част на клетката. При едно от излизанията си дори опашката му пострада. Тя бе нагризана от едната от двете 10-годишни лъвици - Краси и Петя. Те са дъщери на стария лъв Борис, който наскоро почина и това наложи на негово място да бъде взето друго животно“, казаха още от Зоопарка на "Кенана".

    Заболяването на Асен наложило лъвът да се върне на предишните собственици. Така на негово място е договорен с варненци Горан. „Той е спокоен, нормално развит, в добро състояние и е видимо по-голям от предшественика си Асен“, обясни Ахтаров. През следващите две години Горан ще остане изолиран сам в клетка, далече от своите каки, до навършване на полова зрялост.

    Другият нов обитател – маймунката, се казва Виктор и е от вида зелена морска котка. Той е на 4 години и е взет от частно лице от Варна. Маймунката е част от бартера с 9-те птици. Мъжкият екземпляр ще прави компания на овдовялата женска Рени.

    В зоокъта в Хасково от около месец има и две нови кошути, които са взети от Димитровград в замяна на два елена.

    Община Хасково работи по проект за разширяването на зоокъта, подобряване на условията за живот на животните и за обогатяване на колекцията. Към момента има над 100 животни, от тях около 70 са птици.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ol
      oleg
      10 -1
      19:00, 4 ное 2016
      много добра оферта аз много често посещавам зоопарка и така, че много се радвам за направената оферта
    • 2
      Jo
      joan
      7 -2
      21:56, 5 ное 2016
      Животни-мъченици,съзнанието на хората не е това отпреди 30 години,вече никой вкл.децата не се радват на животни в плен,зоопарковете са остаряла и нехуманна атракция. Пуснете дивите животните в природата и се погрижете за уличните,които имат нужда от нашата грижа!
      • Ха
        Хасковлия
        0 -1
        10:54, 7 ное 2016
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Чи
      читател
      0 0
      11:27, 7 ное 2016
      Измирането и разболяването на животни в нашия зоопарк е ежедневие,но няма наказани.
    Последни новини