От х:

Днес в x:

Конфискуваха чанта с чушки и злато

Продължава треската за злато по границата ни с Турция. Заради рекордно високите цени на жълтия метал през последните 10 години 

контрабандата на ювелирни изделия, изработени от него скочи в пъти и вече е ежедневие на ГКПП Капитан Андреево на плаца глави да навеждат контрабандисти на злато.

Пропорционално със зачестяването на случаите на нелегален внос на бижута, растат по странност и местата, където са укрити те. При последния случай митническите инспектори от мобилна група заловиха златна контрабанда сред зарзават.

Ценностите са  пренасяни от румънска гражданка, влизаща в страната от Турция с автобус, пътуващ по редовната линия Истанбул -Букурещ. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. Пред митничарите дамата първоначално изшикалкавила-заявила, че няма нищо за деклариране. Въпреки уверенията й, контрольорите я отделили от групата  за проверка.

При огледа на автобуса между багажа на пътниците, е открита чанта с червени чушки, а между тях - изделия от жълт метал. Като техен  собственик се признала румънката.

102 медальона, пръстена, синджира, гривни и обеци са с общо тегло 367.30 грама и са на стойност 20 038 лева.

 Златните бижута са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата, според разпоредбите на Валутния закон. На нарушителката е съставен акт за нарушение на Валутния закон. За обезпечаване на евентуални вземания по съставения акт е иззета и сумата от 500 евро, уточниха от митническото звено в Свиленград.

Ден преди това митническите служители на МП Капитан Андреево задържаха 137.70 грама златни бижута на стойност 8 262 лева, в бельото на дама, българска гражданка, влизаща в страната от Турция. Рекордно количество златни бижута за над 700 000 лева, укрити по телата на четирима мъже, бяха открити от митническите служители, при друг случай от края на миналата седмица.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини