От х:

Днес в x:

Трева и екстази – предпочитани от учениците

Подрастващите все по-често експериментират с различни видове дрога, а възрастовата граница е паднала на 13-15-годишна възраст. Стартира се с марихуана и стимуланти. Специално за България е висока употребата и на екстази. Амфетаминът намалява като употреба и се засилва интересът към метамфетамина. Това обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Петя Радкова, психолог и старши експерт от Националния център за наркомании.

На въпрос кои са най-често срещаните наркотични вещества, предлагани в училище, Радкова отговори, че това са марихуаната и така наречената дизайнерска дрога. По думите й това е тенденция и за целия ЕС.

"В рамките на 15-30 лева може да се вземе нещо", посочи психоложката. По думите й този тип наркотици са достатъчно евтини, имайки предвид, че дилърите знаят как да мотивират едно дете да продава, да изкарва пари за себе си и да употребява.

"Една голяма част от наркозависимите произлизат от едни по-деструктивни семейства, в които има по-авторитатрен тип на родителстване или тъкмо обратното - свръхпротективни родители, които искат да опазят детето на всяка цена", подчерта Радкова.

Попитана кое е най-трудното за преодоляване при борбата със зависимостта, тя каза, че това са контролът и справянето с всички емоции и чувства, които връхлитат човек.

Преди дни на кръгла маса за борбата с наркотичната зависимост от ГЕРБ предложиха профилактичните прегледи при личните лекари на учениците да включват и тест за наркотици.

"Това означава да се правят слюнчести или уринни тестове на децата в училищата и да се идентифицира евентуална употреба", обясни Радкова. "Въпросът обаче е след това какво се случва? Единствените методи за деца от 14-18-годишна възраст са различните превантивни методи. За България това е така наречената универсална превенция", обясни тя.

По думите й все още съществува идеята, че това е тема табу.

"Това, с което се сблъсквам все още, е отказът и нежеланието на родителите да приемат, че тяхното дете ще употреби дрога", посочи Радкова. Тя обясни, че първата реакци е гневно отричане, паника, а след това се появяват  и куп други проблеми - поведенчески, семейното огнище, социалната среда.

Тепърва идеята ще се обсъжда в Националния център за наркомания.

Радкова каза още, че превантивните методи са засилени, обучават се все повече специалисти от превантивно информационни центрове, местни комисии за борба с противообществени прояви, обучение на учители и родители.

"Стремим се да дадем максимално по-голям поглед за това що е то зависимост, видовете вещества, последиците, как може да се идентифицира, когато едно дете вече има проблем, но трябва да сме много внимателни", категорична е Радкова.

Регионалният инспекторат на образованието (РИО) трябва да упражни по-добър контрол върху това какви специалисти влизат и как предлагат тези превантивни методи и информацията, отбеляза тя.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини