От х:

Днес в x:

БГ безумия: Къщичка за птици с проект от архитект и разрешение на Общински съвет

Къщичките за които трябва проект и разрешение на Общинския съвет

Харманли би изумил и Гриша Ганчев, чийто крилат въпрос „Ти къщичка за пиленца правил ли си“ обиколи ефира преди няколко години. За да се направи нещо такова се иска не само мерак, както мислеше Ганчев, а проект одобрен от архитект и разрешение от Общински съвет. Иначе дори и Ганчев с неговите милиони, не би могъл да строи къщичка за птици, поне не и в Харманли.

Това откриха самите харманлийци, които, вярно, не искали да правят къщичка за птици, а за книги, но в същия размер. Трябвало да бъдат поставени в Градската градина. Даже нямало да се забиват с гвоздеи за дърветата, нито ще замърсяват природата с перушина и други отпадъци от биологичен характер. Щяха да бъдат хранилища за книжки, списания и приказки, които децата и техните родители спокойно да обменят помежду си или да четат при разходките си в парка. Инициативата пожъна небивал успех миналата година, когато бе реализирана от местния поетичен клуб „Рими на Белоногата“. Идеята направи това, което БГ просветата не успя-накара децата да четат. Малки и големи си взимаха от свободно оставените томчета и прекарваха в образоване иначе отделяното за кафета и цигари време. Майки четяха на децата си приказки, каки рецитираха поезия на по-малките. Книжките можеха да се взимат за вкъщи и да се върнат след прочитане. Можеха да бъдат задържани и за постоянно, но според неписано правило-да бъдат заменени с други книги от личната библиотека. Повредените или изчезнали екземпляри се заменяха на разноски на ентусиастите от поетичния клуб. Миналата година парка имаше наемател-Живко Йосифов. Договорът му с общината обаче се разтрогна и местната власт си взе за стопанисване Градската градина. Разликата за четящите в Харманли се усети веднага.

Миналия месец друга организация, „Заедно за Харманли, решава със свои средства да поднови инициативата за това лято и постави две къщички с новозакупени книжки. Съответно уведомява стопанина за намеренията си. Отговор на общината обаче прекършва всякакъв ентусиазъм. За местната власт, къщичките за пиленца/книжки са преместваеми съоръжения по смисъла на Закона за устройство на територията, а съгласно наредба 10 на общинския съвет, за поставянето на къщичките трябва:
1. Изготвяне на схема с извадка от ПУП-ПРЗ и съгласуване с главния архитект на община Харманли
2. Одобряване от главния архитект на общината
3. Специално решение от Общинския съвет на Харманли
4. Проект и одобряване на проекта от главния архитект на общината и взимане на неговото разрешение.
5.Контрол по спазването на изискванията за хигиена и безопасна за здравето и живота на гражданите при експлоатация на обектите.

Цялата тази процедура изисква тонове бумащина и не на последно място-административни такси, които дори на първо четене превъзхождат значително разходите и по направата на къщичките и по закупуването на книжките.

Становището на общината, разбира се, е напълно издържано по ЗУТ. Но въпреки това смайва с абсурда си, защото по общинската наредба на която се позовава, дървените къщички с размера на детска играчка са приравнени с : павилиони, сергии; маси, друга базарна конструкция. Къщурките с големина 30 на 30 сантиметра са съпоставени с преместваеми съоръжения като спирки за градския транспорт, павилиони за продажба на билети за градския транспорт, чадъри, сенници и тенти по търговски обекти. От общината не се притесняват, че посочените неща са с почти изцяло комерсиална цел. Докато от къщичките никой не смята да печели, освен може би любознателните хора. БГ законите обаче не разрешават печалба/дори нематериална/ за никого, ако първо не си платиш на когото трябва. На властта.

Затова пък редица сгради никнат без каквото и да е разрешително или проект, а други се строят пък било и на забранени места-морски плажове, паркове, дворове на училища. Едните обаче са гласоподаватели, а другите спонсори на властта. Познатия порочен кръг-ако няма „ти на мене”, няма и „аз на тебе”.

Градската градина в Харманли все пак се сдоби с къщичка за Деня на детето, каквато бе идеята на организаторите от Заедно за Харманли. Тя обаче бе от шоколад и бе част от тортата, подарена на малчуганите за техния празник. Като не може с подвижна библиотека, книжките и тяхното съдържание ще достигат до децата на Харманли с вечери на четенето, заканват се организаторите. Стига общината да не им изиска разрешителен режим и съгласуване с полицията ако припознае в събиранията митинг или манифестация „застрашаващи обществения ред в населеното място”.

Г.Христов

Над 150 книги размениха притежателите си миналото лято
Сега обаче не може без санкцията на общината и изпълнение на един куп административни изисквания
При липса на истинска, харманлийските деца се утешиха с шоколадова къщичка

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (25)

  • 1
    Dj
    Djon
    5 0
    09:44, 3 юни 2015
    това е срамота, как е възможно това?
    • Ло
      лора
      10 0
      11:24, 3 юни 2015
      Антените на БУЛСАТ трябва да са с такива разрешения, а не къщичките за птици!
    • Ба
      БАЙ УЙ
      2 0
      14:00, 3 юни 2015
      Къщичките на ******ите могат да се строят на общински и частни парцели без да питат някого,а птиците защото не са ц***** на тях трябва да са законни.да *** ваща мама проста да ***.
  • 2
    Ад
    Адвокатланд
    5 0
    09:50, 3 юни 2015
    В България няма случайна корупция, има законово установени врътки.
  • 3
    Па
    Пак ли?
    2 0
    09:54, 3 юни 2015
    Няма ненаказано добро!
  • 4
    Аз
    Аз съм от Хелзинки
    0 0
    10:06, 3 юни 2015
    Моля,същата тази община Харманли да прилага така строго законите по отношение на незаконните цигански колиби/в което не се съмнявам/.Но..-по дяволите идват избори и в тия коптори са всички избиратели на кмета/започвам да се съмнявам/.Нека си останат строги само към такива инициативи-за какво са ни умни и начетени хора,че те никога не биха гласували доверие на сегашните "стопани"на Харманли.
    • Dj
      Djon
      18 -1
      10:12, 3 юни 2015
      Съгласен! В Харманли всички знаят, че циганските коптори са незаконни. Дали за тях има такива изисквания? Направо ми се повръща от такова безочие
  • 5
    65
    657258
    10 0
    10:15, 3 юни 2015
    Много добра идея, може да се направи и в други градини и паркове. Но защо, винаги се намира някой да развали всичко което и приятно и полезно..
    • Па
      Пак ли?
      11 0
      15:27, 3 юни 2015
      Намира се защото става дума за четене т.е. за "проглеждане", на определен кръг от хора в България не им трябват мислещи, а само тъпанари дето да могат да се манипулират лесно.
  • 6
    Av
    avaniini
    1 -3
    11:40, 3 юни 2015
    Всичко написано е хубаво, но трабва да направим едно малко уточнение-тази къщичка от шоколад не стигна до Градската градина и до всички деца, а само до определени!
    • До
      до недоразбралите
      3 0
      12:09, 3 юни 2015
      Не стигна до Градската градина щото,аз я носех и като се запознах с изискванията на Общината за преместваем обект и забелязах,че аз премествайки я в общинската собственост/Градска градина/не отговарям на горепосочените изисквания/Не можах да съгласувам яденето на тортата на Общински съвет/се стреснах,че съм нарушител спрях на място до където бях стигнал/Културния дом-кафето/и раздадохме тортата на тези дето дойдоха.А бяха "определени"всички деца,дори и торта остана.
  • 7
    Vi
    Viktor_1433321904
    7 0
    11:46, 3 юни 2015
    Просто харманлийският кмет е изперкал и е време за смяната му.
    • Az
      az_1433334193
      10 0
      15:11, 3 юни 2015
      12 години стигат
  • 8
    От
    от харманли
    5 0
    12:09, 3 юни 2015
    Харманлийската община трябва така да прилага законите и спрямо собствените си обекти,които не са малко.Въпросът е имат ли всички необходими разрешителни за да работят.
  • 9
    То
    Тодоров_1433333944
    11 -1
    15:07, 3 юни 2015
    Путин разкритикува особено остро бюрокрацията, която често е определяна като задушаваща в Русия. "Всички трябва да разберат, че при сегашните обстоятелства това не само е спирачка за развитието на Русия, а също е пряка заплаха за сигурността й", заяви той.
    За бг - коментара е излишен - ние отдавна живеем в диктатурата на бюрокрацията!
    А както е известно не от путин, а от законите на паркинсон:"главна цел на бюрокрацията е да достигне своето максимална равнище на некомпетентност"
    и тъй, като това е факт бг е болна и умираща!
  • 10
    Go
    gost
    7 0
    16:03, 3 юни 2015
    Те сирийците и нашите мургави събратя ще ви оправят, като станат 99 процента ще се редят на опашка пред кметството и архитекта за разрешителни ... хахахаха
  • 11
    Жи
    жител
    7 0
    16:39, 3 юни 2015
    Такива къщички за книги, направиха и в Димитровград. И найстина е едно прекрасно нещо. По този начин можем да се научим да пазим и ценим книгите и да ги четем.
  • 12
    Бл
    близо до народа
    1 0
    11:07, 4 юни 2015
    Кмета като се е качил на колело/поне да беше направил велоалеи в Харманли/ през последните дни си мисли ,че е близо до хората и живее с надежда те пак да го качат на аудито след 25.10.,а що се отнася до дечицата те горките нали не носят гласове да почакат да порастнат.
  • 13
    Чи
    читателка
    2 0
    13:41, 4 юни 2015
    Искам да поставя хранилка за птички, трябва ли ми разрешение от архитекта?
  • 14
    Ли
    лиско
    0 0
    15:22, 4 юни 2015
    Уважаема Читателко, Представете архитектурен проект от архитект с пълна, проектантска правоспособност и задължително план за управление на отпадъците!
  • 15
    Ли
    лиско
    0 0
    15:22, 4 юни 2015
    Уважаема Читателко, Представете архитектурен проект от архитект с пълна, проектантска правоспособност и задължително план за управление на отпадъците!
    • Ми
      Минка
      1 0
      20:09, 4 юни 2015
      Лиско,Диспансера за психично здраве в кв.Болярово работи с пълна пара!Посетете ги,ще ви се зарадват!
  • 16
    Ли
    лиско
    1 -1
    15:41, 4 юни 2015
    Много шум за нищо! В Харманли има и други клубове- Ротари клуб, клуб "Възрожденец" , които нямат проблеми с общината. Сдружение "Заедно за Харманли" не се интересуват чак толкова за книги и читатели, а взорът им е обърнат към 25.10.2015 г.Навярно вече имат и кандидат-кмет.Поне да го презентират, за да се знае от птички ли се интересува, от пчелички ли , а може би ще се бори с кокарджите и самсарите, бродещи из нощно Харманли
  • 17
    Ми
    Минка
    1 0
    20:04, 4 юни 2015
    Ей,Лиско а така бе.Дай това общинските тролове да излезем от тия Лискови дупки и да се напънем да кажем нещо в наша защита,толкова неща направихме за себе си....исках да кажа за Общината...така де за Града.Абе по добре да не говорим,че се замотахме.
  • 18
    Ли
    лиско
    0 0
    16:01, 5 юни 2015
    Минке, каквото повикало, такова се обадило! Ако тези граждани на Харманли бяха по- грамотни,щяха да поискат и щеше да им се даде навярно.Човек може би са искали възстановяване на читалнята в градската градина, която бе едно хубаво място за децата през лятото.Аз ако съм на това сдружение бих проявил такава инициатива, а не да копирам чужди идеи.Колкото до читателката,хранителка на птици и други божи твари, бих препоръчал да назначи и метач, защото с тези храни много се шущи. По този начин с един удар ще удари два заека- хем птичките сити, хем една циганка или бежанец на заплата!
Последни новини