От х:

Днес в x:

Бракониери пак надупчиха Кралчо, този път фатално

В края на миналата седмица природозащитници откриха какво е останало от орела

Царският орел Кралчо, който веднъж се спаси от бракониерската мушка, този път бе надупчен отново от недобросъвестни ловци и бе открит мъртъв в гориста местност в района на село Маломир, община Елхово. Орелът обаче с право се смяташе за свиленградчанин, след като дълги години обитаваше ареал около тамошното село Райкова Могила. До януари 2014-та, когато Кралчо бе открит със счупено крило и прострелян с 4 сачми. Птицата бе откарана по спешност и оперирана в Стара Загора, а със съвместните усилия на лекари и специалисти от „Зелени Балкани“ животът му бе спасен. Свиленградските ловни дружинки пък бяха привиквани една по една при прокурор, който разследваше деянието, понеже царският орел е световно защитен вид. Никой не си признал, всеки хвърлял вината върху бракониерите, макар никой от местните ловци да не признава, че има бракониери сред тях. Вероятно Кралчо се бе самопрострелял.

Между другото името Кралчо бе измислено от „Зелени Балкани“. Те не само излекуваха птицата, но и поставиха сателитен предавател за да следят младия орел. На 28-ми февруари тази година предавателят на Кралчо започнал да излъчва наземен сигнал, който обикновено е знак, че птицата е в беда и не се движи. Двама експерти на БДЗП посетили мястото на последния GPS сигнал и открили останки от птицата, както и нейния сателитен предавател. Тялото на мъртвия орел бе откарано в Центъра на „Зелени Балкани“, където бе направена рентгенография за установяване на причините за смъртта. Открити бяха отново сачми, които този път са станали причина за мъчителния край на птицата.

За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя. Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс на Република България, чл. 278 се наказва с глоба от 5 до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години. Това не спира бракониерите.

Друг царски орел бе намерен мъртъв в началото на миналата седмица край свиленградското село Маточина. Този път обаче животинката била отровена. Няма обяснима причина защо ловци биха избивали царски орли, освен за да ги държат препарирани на стената като трофей. С подобни бракониерски дейности се посяга на един национален символ, какъвто е царският орел и се компрометират дългогодишните усилия на природозащитната общност за спасяването на вида. Царският орел е световно защитен вид, опазва се от законодателството във всички страни в Европа. В България има едва 25 двойки, като въпреки многото програми за опазването на птицата и подхранването й, за последните 5 години популацията е нараснала само с 5 двойки. Орелът е незаменим за всяка екосистема, понеже се храни основно с гризачи и лалугери, които са сред най-големите вредители по земеделските култури.

Г. Христов

Спасената веднъж птица бе надупчена фатално
Рентгеновата снимка показа че птицата е била надупчена с олово
Кралчо в силата си
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини