От х:

Днес в x:

Родопски села в безизходица–продават тютюна на безценица

Селата в Доспатско са най-масовите производители на тютюн в Смолянско, но фирмите там предлагат много ниски изкупни цени.

В Любча, Црънча и Бръщен с апринудени да продават на безценица за по 3.50 до 4.50лв. за килограм. Въпреки недоволството на стопаните, повечето се принудиха да пиемат нискат ацена и да дават продукцията на прекупвачите, които се изхитрили и миналата година масово не сключили договори с местните. В Црънча вече са продали добитите 32 тона на „Кърджали БТ” и „Плевен БТ”, макар че цените са средно с лев по-ниски от миналата година.

За кратко хората обмисляли протести, но глада и нищетата ги принудили да се откажат от заканите за стачка. Родопските тютюнджии недоволстват, че нямат помощ от депутатите, а най-оптимистично настроените смятат, че новия закон за тютюна ще реши проблема с цените и сроковете за изкупуване на пордукцията.

Повечето от производителите обаче обмислят да намалят наполовина площите, а дуги пък смятат да зарежат производството на „жълтото злато“, което им носи само кървав труд, борчове.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини