От х:

Днес в x:

Деца рисуват катастрофи, пожари и бедствия

Малката Грета Маджарова бе сред първенците в конкурса

70 деца от 6 до 19 години видяха беди – катастрофи, пожари, бедствия и ги пресъздадоха на белия лист. Младите таланти бяха вдъхновени предимно от видяното във филми. Творбите са изложени в художествената галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково и ще останат там до края на седмицата, а днес победителите бяха наградени.

Това бе общинският етап от Националния конкурс за детска рисунка на тема „С очите си видях бедата“, организиран от Министерството на образованието и науката и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В най-малката възрастова група бяха отредени три първи места – Нихал Шакир (ОДЗ 17), Грета Маджарова (ОДЗ 15) и Нели Бакърджиева (ОЗД 15). На второ и трето място също имаше класирани по трима млади художници, както и една поощрителна грамота за активно участие - на ОДЗ 11.

Във втора възрастова група бяха класирани по двама души в челната тройка. Първенци бяха Ахмед Миланов от НУ „Г. С. Раковски“ и Николета Стефанова от СОУ „Васил Левски“ в Хасково.

Наградите, осигурени от общината, бяха връчени от директора на хасковските галерии Татяна Форева. В края на официалната част едно от децата пък се разплака, защото не получило грамота.

Някои от рисунките носят имена като „Страхувам се от гръмотевици“, „Пожар“, „Наводнение на село“, „Катастрофа“, „Катастрофа с влак“ и други.

Творбите са оценявани от 4-членно жури. Идеята на конкурса беше децата да видят нещо и да го изразят в рисунките си, обясни Ралица Кисекчиева от образователната дирекция в общината, която бе и председател на журито. Освен това в учебния план на децата е залегнало още от малки да се учат как да се предпазват от природни бедствия.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини