От х:

Днес в x:

Солени кифлички рози

Солени кифлички рози

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Освен горепосочените продукти ще са ви необходими и хартия за печене, олио за подмазване, 1 жълтък разбит с капки вода и капки олио за намазване, малко мак/сусам.

В брашното правим кладенче, маята я разтваряме в малко прясно мляко. Слагаме всичко в кладенчето и месим меко тесто. Правим 25/30 топки. Подмазва ме ги с олио за да не хванат коричка. Оставаме ги да втасат до 1 час.

Сиренето и маргарина смесваме с вилица, ръка, миксер - по-избор. Правим и от плънката толкова топчета. Разбиваме жълтъка за намазване.

Когато е готово тестото, взимаме едно топче, разточваме го тънко, колкото чаена чинийка, и с нож от четирите краища на кръст разрязваме приблизително около 2 см./от вън на вътре/. Да се получи детелина.

В средата, където няма изрязано, слагаме топчето плънка. С четка намазваме изрязаната периферия с разбития жълтък, за да залепнат и при печене, за да не се отворят. Загъваме с едното листо топчето, след това срещуположното на първото и останалите две.

Или - отгоре, отдолу, дясно, ляво листо. Подмазваме ги с жълтъка и в тава с хартия за печене на разстояние една от друга ги оставяме да втасат за около 20 мин. Ръсим ги със семе от мак/сусам.

Печем в загрята фурна на 200 градуса за около 20-30 мин.

Източник, от който съм взела идеята за направата и променила от части рецептата е Мария Симова. Може да се направят и с мармалад, всякаква плънка, всякакво тесто. Не е важно как изглеждат, по-големи или по-малки - важното е да са вкусни, меки и да са направени от сърце.

Източник: gotvach.bg

Последни новини