От х:

Днес в x:

Колайдерът готов да търси липсващия Хигс бозон

Учени от ЦЕРН обявиха, че са се натъкнали на признаци за съществуването на теоретично предсказания Хигс бозон, въпреки че божествената частица все още не може да бъде обявена за открита, предадоха Ройтерс и БТА.

Хигс бозонът е елементарна частица - липсващото звено в Стандартния модел на физиката. За т.нар. божествена частица се смята, че е придала форма на Вселената след Големия взрив преди 13,7 милиарда години. Някои я наричат дори ангел на сътворението. Фабиола Джаноти, която работи с детектора ATLAS, съобщи, че сигналът, които е много вероятно да издава съществуването на Хигс бозона, е съсредоточен около 126 гигаелектронволта.

"Мисля, че ще бъде много мило от страна на Хигс бозона да бъде там, но още е много рано за окончателни заключения. Необходими са повече изследвания и данни. Следващите няколко месеца ще са изключително вълнуващи. Не знам до какви заключения ще стигнем"- каза тя. Учените признават, че не са успели да получат неопровержими доказателства за съществуването на Хигс бозона. Физиците обаче се надяват, че през следващата година те ще бъдат намерени. Митичният Хигс бозон носи името на британския физик Питър Хигс. През 1964 г. ученият пръв предполага за съществуването на частицата, за която се смята, че е придала маса на Вселената след Големия взрив преди 13,7 милиарда години и е направила възможни образуването на звездите и планетите и появата на живот.

Учените търсят Хигс бозона от средата на 80-те години на миналия век, пресъздавайки мини-Големи взривове във вече затворения ускорител на частици "Теватрон" в САЩ и в Големия адронен колайдер и предшественика му - Големия електрон-позитронен колайдер. Досегашните им опити не са дали резултат. Ако бъде потвърдено съществуването на Хигс бозона, пред учените ще се открие пътят към т.нар.

"Нова физика" - познанието, което ще отведе изследователите отвъд Стандартния модел за Вселената, произлизащ от работата на Айнщайн и неговата Специалната теория на относителността от 1905 г. Някои учени, сред които и видният британски физик Стивън Хокинг, отдавна дават гласност на съмненията си в съществуването на Хигс бозона и призовават частицата да бъде заменена с нещо друго в Стандартния модел. В интервю за декемврийския брой на месечното издание "Prospect", 82-годишният Питър Хигс, спряган за евентуален носител на Нобелова награда, казва: "Ако се опитате да промените теорията, изключвайки тази частица, цялата история ще се превърне в безсмислица".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини