От х:

Днес в x:

Девет неща, които технологиите скоро ще направят излишни

Понякога дори не подозираме, че нещо, с което толкова много сме свикнали, бавно потъва в забрава. Навярно и хората живели във времето на грамофонните плочи, аудиокасетките, чернобелите телевизори и първите компютри, са разбрали, че се тези технологии е свършено едва след като те вече са били заместени с други. 

Това, обаче, е нещо нормално – закон, който се отнася до всяко нещо, което търпи развитие. По-старите неща отстъпват на по-новите и по-усъвършенстваните. Затова, докато четем тези редове, някои неща от нашия свят бавно вървят към края си. За някои от тях това е видно, но други едва ли още подозират какво ги чака. Вижте девет неща, които, според BusinessInsider.com, скоро ще се превърнат в минало.

1. Книжарници

Електронните четци са по-леки и по-удобни от тежките книги и могат да поберат десетки хиляди заглавия. Междувременно търговците на електронни книги постоянно предлагат все повече и повече съдържание на все по-ниска и по-ниска цена. Дните на традиционните книжарници са преброени.

2. Учебници

Повечето от тях са прекалено дебели и тежки и прекалено скъпи. Някои световни университети вече започнаха да дигитализират учебните книги и едва ли имаме основание да се съмняваме, че постепенно електронните учебници напълно ще изместят хартиените.

 

3. Записване върху CD или DVD

Досега пазехме снимките и видеоклиповете си върху CD-та или DVD-та. И двата носителя, обаче, си имат срок на годност, пък и не можем да разполагаме с тях навсякъде, където си поискаме. До няколко години всички ще съхраняваме документите си в облак.

4. Хартиени карти

Вече все повече и повече хора разполагат със смартфон или друго мобилно устройство с достъп до Мрежата. Повечето от тях имат вграден GPS, така че за тези хора (които скоро ще изпреварят по брой собствениците на по-обикновени телефони) нуждата от хартиени карти напълно ще изчезне. Всички те ще намират правилния път с дигиталните карти в телефоните си.

5. Стационарни телефони

Тези апарати вече изчезват от повечето домове. Дори там, където все още могат да се намерят, те не се ползват достатъчно много, за да оправдаят месечната си такса. Пък и е много по-лесно да намерим някого по мобилния телефон, отколкото да се чудим дали си е вкъщи или не.

6. Dial-up Интернет

Да, все още има потребители, които ползват Интернет връзка през домашния телефон. Кабелният и безжичният Интернет, обаче, стават все по-популярни дори в най-отдалечените райони. Скоро във всички кътчета на планетата ще има достъп до Интернет.

7. Публични телефони

Дните на телефоните, в които пускахме монета, за да се обадим, са преброени. В ерата на смартфоните никой няма да плати за разговор, който сигурно му е безплатен, пък и никой вече не помни наизуст телефонните номера.

8. Тефтери

На кого му трябва хартиен тефтер, в който да пише адреси, имейли или полезна информация, когато можем да използваме мобилните си устройства със същата цел. Телефоните ни, освен това, могат да ни напомнят за някое събитие, което иначе бихме забравили.

9. Фотоапарати за еднократна употреба

Тези устройства имат две характеристики, които ние, децата на дигиталната ера, отдавна смятаме за отживелица – фотографския филм и факта, че могат да се използват само веднъж. За какво са ни такива устройства при положение, че имаме мобилни телефони и дигитални фотоапарати?

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини