От х:

Днес в x:

Само в „Райково” за последния мандат били вложени над 13млн.лв.

 Инвестиции за над 13 300 000лв. са направени в кв. Райково през мандат 2007-2011г. , отчете кметът на община Смолян Дора Янкова на среща с жиелите на квартала в читалище “Орфееви гори”.

Янкова посочи, че в изминалия мандат сред приоритетите на общината е  било образованието, като в тази линия е извършен  основен ремонт на райковсктите училища- ІІ ОУ “Проф. Асен Златаров”, ОДЗ “Родопчанче” и ПМГ “Васил Левски”. Сградите са с нова дограма, топло и хидроизолация, тръби и обзавеждане. Ремонт е извършен и на детска градина “Митко Палаузов”, като предстои през следващата година да се санира със 115 000лв. Общината е подготвила проекти за още пет училища и детски градини, с което училищната база в града ще бъде  обновена и санирана на 100%.

Най-големи са инвестициите в улици, отчете Янкова  и изброи улиците за които са дадени над 6.11 млн.лв. Пред хората от квартала, дошли да чуят отчета за последния мандат на кмета,  Янкова припомни, че в предходния си мандат е разплатила и ремонтите в “Кетевска махала” за периода от 2002г. - 2003г.

Един от основните квартали, какъвто е Райково е модернизиран, основно с кредит, взет от общината. С него са проектирани и подготвени  за строеж улиците, като само в “Кетевска махала” са вложени 3. 386 млн.лв.

Янкова сравни работа на общината през 2001г. - 2003г. и сега, в цифри:

преди 8 години капиталовите разходи в квартала са били 2,7 млн.лв., а сега - 13 млн.лв. Янкова посочи, че тези средства са привлечени благодарение на смелата и непрестанна работа на общината, тъй като местните данъци и такси са не повече от 4,1 млн.лв.

Помпена станция за водохващането на извор “Св. Иван”,  ремонт на читалищата “Орфееви гори” и ”Балкански  просветител” със 140 000лв., къщата музей “Ласло Наги” с 18 000лв., къщата на Радослав Янчев с 4 000лв. Са само малка част от ангажиментите, финансирани с усилията на местната власт.

Благоустроено е дерето на улица “Зора”, направен е събирателен канал за ”Кетевска махала”, уширено е гробището на квартала.

Сред големите инвестиции  е и Българо-германският център за квалификация на кадри в туризма. В строителството му са вложени 1 млн.лв., като така са запазени и модернизирани сградите на  ІІІ-то основно училище и бившата детска градина. Останалите проблеми на Райково, свързани с улици, вода и канал ще се решат с втория етап на водния цикъл.  Той е на стойност  близо 42 млн.лв. и предвижда подмяна и строеж на канализация и водопроводи по 87  улици в целия град.

След като се направи тази част ще се премине и към асфалтиране. Янкова отчете 70млн.лв. привлечени средства по европроекти, което значи 10 пъти бюджета на общината. Като успех кметът отчете и въвеждането на електронна община, която осигурява 15 услуги по интернет, закупени 200 компютъра в общината и разкрити 633 работни места по социални програми.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини