От х:

Днес в x:

Бунтовниците нахлуха в Триполи, тълпите чакат падането на Кадафи

Ожесточени сражения се водят около комплекса, в който се намира резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи, след като опозиционерите поеха контрола над няколко столични квартала в неделя, предаде Франс прес. Танкове излязоха от комплекса и започнаха да обстрелват район на града, съобщи представител на бунтовниците, цитиран от Ройтерс.

От 6 ч. сутринта южната част на Триполи не престава да бъде огласяна от ожесточена стрелба с леко и тежко оръжие, заяви кореспондент на АФП. Той допълни, че е трудно да се установи откъде точно се стреля. Към 6,30 часа местно време изстрели от автомати Калашников се чуха и в близост до хотел "Риксос", където са настанени чужди журналисти. През нощта обаче имаше няколко спокойни часа в Триполи.

Според говорител на бунтовниците, цитиран от телевизия Ал Джазира, силите на Муамар Кадафи контролират между 15 и 20 процента от Триполи, предаде Ройтерс. Лоялните на Кадафи части контролират четири района от либийската столица и продължават да се сражават, допълни той.

Екзалтирани бунтовнически бойци нахлуха в сърцето на Триполи, докато силите на Муамар Кадафи рухват.  Тълпи от хора излязоха по улиците, за да празнуват бързо наближаващия край на продължаващата от четири десетилетия абсолютна власт на лидера, коментира Ройтерс.

Бунтовници с флагове на опозицията стреляха във въздуха, навлизайки на Зеления площад, доскорошен символ на властта, използван за масови демонстрации от поддръжниците на Кадафи. Опозиционерите незабавно започнаха да наричат мястото Площада на Мъчениците.

Американският президент Барак Обама заяви, че управлението на Кадафи дава признаци на рухване и призова либийския лидер да се оттегли, за да избегне нови кръвопролития.

Опозиционните сили нахлуха в столицата в конвой през западен квартал.

Говорител на бунтовниците обяви, че опозицията контролира 95 % от столицата. Президентската гвардия на Кадафи е сложила оръжие.

Либийският лидер вероятно още се намира в резиденцията си Баб ал Азизия в центъра на Триполи, съобщава дипломатически източник, който се е срещнал с либийския лидер в рамките на последните две седмици, предаде АФП.

„Той още е в Триполи и може би още е в резиденцията си в Баб ал Азизия”, коментира източникът, пожелал да остане анонимен. Няма официално потвърждение за местонахождението на Кадафи, водят се ожесточени боеве за контрола върху резиденцията. Двама от синовете на либийския лидер бяха арестувани през изминалата нощ.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини