От х:

Днес в x:

Ал Кайда обяви новия си лидер

Египтянинът Айман ал Зауахири е избран за лидер на международната терористична организация Ал Кайда на мястото на Осама бин Ладен, съобщи телевизия Ал Арабия.

Това предадоха и световните агенции, като се позовават на ислямистки уебсайт, цитирани и от БТА. "Генералното ръководство на Ал Кайда, след приключване на консултациите обяви, че шейх Айман аз Зауахири, Господ успехи да му дава, поема отговорността за командването на групата", се казва в сайта "Ансар ал муджахидин" (Сподвижници на муджахидините).

Ал Кайда обещава да продължи свещената борба срещу САЩ и Израел под ръководството на новия си лидер. "Джихадът против неверниците, нападащи земите на исляма, ще продължи на първо място срещу САЩ и техния слуга Израел. Ще се борим с всички средства, за да изгоним техните армии от ислямските земи и да установим шариат", се посочва в изявление на терористичната мрежа.

Зауахири, който ще навърши 60 години следващата седмица, бе дясната ръка на Бин Ладен. Той е роден в заможно семейство на египетски лекари и учени. Баща му е бил професор фармаколог в медицинския факултет на Каирския университет, а дядо му е бил главен имам на богословския университет Ал Азхар.

Осама бин Ладен бе ликвидиран при американска операция в Пакистан през май. Американските власти съобщиха, че Бин Ладен е бил погребан според ислямските ритуали в северната част на Арабско море, където тялото му било спуснато от палубата на американски самолетоносач. Правителството обаче не представи на обществеността никакви доказателства за ликвидирането на терориста.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини