От х:

Днес в x:

И съдът сгази Мануела. Преглед на националния печат

„24 часа": Бутат 34 опасни сгради в София

34 от най-опасните сгради в София ще бъдат съборени до дни. Става дума за рушащи се постройки, които районните администрации са определили като най-рискови, съобщи за "24 часа" шефът на общинската дирекция по контрол на строителството Влади Калинов.

"Вече имаме избрани изпълнители. Събарянето трябва да започне до десетина дни и ще струва 400 000 лева. Някои от сградите са частна собственост и общината ще си търси парите, които ще даде, за да ги събори, по съдебен ред", посочи Калинов.

Собствениците на фаталната кооперация на ул. "Неофит Рилски" 41, където преди месец нелепо загина 25-годишен чех, след като се откърти парапетът на един от балконите, са декларирали пред общината, че до месец всички парапети ще бъдат ремонтирани.

След трагичния инцидент назначената от кмета на София Йорданка Фандъкова проверка установи, че всички парапети в сградата и тези на съседната кооперация са опасни и се клатят.

Тогава общината даде две седмици срок на собствениците да ги ремонтират.

 

„24 часа": Hаглеци - искат вот на недоверие, като си знаят възможностите

„Това са наглеци - да искат вот на недоверие, като знаят възможностите си. И да направят, ако мине този вот, държавата в насипно състояние." Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод готвения вот на недоверие, след като присъства на церемонията по откриването на рехабилитираните пътища Перник - Брезник и Овчарци - Сапарева баня.

„Тогава ще трябва да направят правителството, защото, естествено, аз няма да дам ГЕРБ да направи с никой от тях - говоря хипотетично - БСП, ДПС и Синята коалиция трябва да направят правителство", добави премиерът.

„Правим пътища, пречиствателни станции, усвояваме в пъти това, което са им спрели на тях. През 2005 година този път е спрян. А сега сме средата на 2011-а. Този път ние го направихме за осем месеца. Българите е трябвало да карат по този път през 2006 година и той не е станал, защото са крали, както и автомагистрала „Тракия" не е станала и която и да е друга. И всички фондове заради „батко и братко" бяха спрени. Благодарение на нас сега хората карат коли. Тях това ги дразни и искат да се върне старото и да не се строи нищо", каза Борисов.

Откритият днес рехабилитиран път Перник-Брезник е част от международен път II-63 Перник-границата със Сърбия, който освен че улеснява превоза на международни товари, поема движещия се поток туристи към България.

 

„Труд": Продават държавна фирма с 582 дка терен

Четири апетитни държавни дружества ще се извадят от забранителния списък за приватизация  и ще се готвят за продажба. Това предвиждат промени в закона за приватизация, внесени от шестима депутати от ГЕРБ.

Набелязаните компании са "Български пощи", Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС), "Аудиовидео Орфей" и "Военно издателство".

"Съгласувал съм с Министерството на финансите изваждането от списъка на "Български пощи". Идеята е да бъде продаден миноритарен дял, като държавата запази контрола върху дружеството, което изпълнява социални функции. Каква част от компанията ще се раздържави, ще стане ясно от стратегията на Агенцията за приватизация", обясни един от вносителите Валентин Николов от ГЕРБ.

За продажба ще бъде пуснато и дружеството "Аудиовидео Орфей", чийто принципал е Министерството на културата. Фирмата е известна с това, че през 2006 г. в активите й бе прехвърлен огромен терен, дотогава част от киноцентъра "Бояна филм". Площта му е 582,6 декара и през 2005 г. оценката му е била 112 млн. лева.

От целия терен строителството е разрешено върху 541 декара. По сегашни цени имотът може да се изтъргува за минимум 80 милиона евро, коментират брокери. А при добре организиран конкурс и наплив от кандидати стойността му може да надхвърли 100 милиона евро.

 

„Стандарт": И съдът сгази Мануела

Близо 4 години след като бе пометена от джипа на Максим Стависки, Мануела Горсова отново бе прегазена. Този път от родното правосъдие.

Софийски градски съд отхвърли иска на осакатеното момиче срещу застрахователната компания на Стависки "Дженерали застраховане" за имуществени вреди в размер на 189 254 лв.

Мануела не само няма да получи пари, за да продължи да се бори за живота си, но и беше осъдена да плати над 12 000 лв. на компанията и близо 8000 лв. на Максим. Мотивът на магистратите е, че харчовете по лечението на момичето в Израел са покрити от събраните над 300 бона дарения. Решението е цинично, коментираха юристи. Делото плаче за Страсбург, заяви адвокатът Михаил Екимджиев. От семейството на Мануела обясниха, че до този момент за лечението са отишли над 1 млн. лева. А за да живее, момичето има нужда от около 5 хиляди месечно.

 

„Стандарт": Капалъ чарши заради вота

Пазарлъци ала Капалъ чарши започнаха по жълтите павета заради вота на недоверие срещу кабинета "Борисов". В четвъртък депутатите ще дебатират предложението на опозицията, а в петък ще го гласуват.

Три дни преди вота обаче повечето парламентарно представени партии се тръшкат пред ГЕРБ с куп неизпълними желания, като щедро обещават да подкрепят правителството срещу внесения от БСП  и ДПС вот. "Кабинетът така или иначе няма как да падне, защото с нас ще гласуват независимите депутати - общо 134 човека. Не могат да ни катурнат", коментираха ГЕРБери.

Крак за пазарлъците повлече лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той се срещна с вътрешния министър Цветан Цветанов в късния следобед в парламента след заседанието на групата на ГЕРБ. Сидеров поискал от Цветанов да го подкрепи за шеф на парламентарната комисия по корупция. И в замяна отбелязал, че може да преосмисли позицията си и "Атака" да даде рамо на кабинета при гласуването на вота на недоверие. Вътрешният министър обаче категорично отказал. Заради това атакистите ще решат в последния момент в петък дали да подкрепят правителството, стана ясно вчера.

Без значение каква ще е позицията на "Атака" за вота на недоверие срещу правителството, от ГЕРБ няма да пазарят предстоящите дебати за шефското място на Сидеров, стана ясно от думите на шефа на групата Красимир Велчев.

„Монитор": МВР нащрек за 4000 бандити и терористи

Граничната полиция и службите за сигурност са получили списък с 4000 лица, които Европа не желае да допуска на собствена територия. В това число влиза цялата палитра от криминално проявени, сред които са крадци, наркотрафиканти, както и терористи. Данните за тях са изпратени до България чрез Шенгенската информационна система, с която МВР работи вече няколко месеца. Страната ни обаче не може да спира бандитите на границата, тъй като все още не е част от Шенген. Затова властите само регистрират влизането на тези лица и пращат обратно информация до страните членки от шенгенската общност. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, който участва във форум на тема „Членството на България и Румъния в Шенген".

„Монитор": Бойко казва кандидата за президент на 4 септември

Кандидат-президентът на ГЕРБ ще бъде обявен на 4 септември, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов. В края на миналата седмица той обяви, че вече е намерил човек за надпреварата за „Дондуков" 2, който бил непартиен, много силен и щял да се приеме добре.

„Искат да ни свалят от власт, за да откраднат каквото е останало", така премиерът коментира искания вот на недоверие. Той определи поведението на опозицията като нагло и заяви, че всеки ден ще припомня какво е направило правителството на ГЕРБ. Вчера Борисов откри 12-километров път между Перник и Брезник. Рехабилитацията на отсечката е започнала през 2005 г., но е прекратена заради спрените еврофондове. „Спрян заради Батко и Братко, дошло новото правителство, ето го пътя. Да искаш вот на недоверие на правителство, което прави пътища, ускорява в пъти усвояването на фондове и да искаш да върнеш отново онова насипно правителство, за да спрат наново всичко, аз не мога да си обясня що за наглост е това" разпали се премиерът.

 

„Монитор": Всеки втори не знае какво да иска от шефа

Близо 55% от работещите българи не познават трудовите си права и изобщо не знаят какво да искат от работодателя заради длъжностната си характеристика. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), направено в десет от основните сектори на производството. Според него над 40% от работниците нямат дори идея как може да ги защити Главна инспекция по труда и какво представлява тя. Особено фрапиращо е положението при младите хора до 29 г., които не могат да разберат кога работодателите ги лъжат и кога следват законите в страната, коментира Александър Димитров, експерт в БТПП, който е и един от авторите на проучването. Една пета от работещите българи не знаят кой и как може да защити правата им, като в Североизточния и Югозападния район на страната неинформираните достигат 32%.

„Дневник": Брюксел е заблуждаван по дело за "Софийски имоти"

Новият председател на Софийския градски съд Владимира Янева се оказа в пореден скандал. Към съмненията за конфликт на интереси по дело за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти", с което тя е сключвала сделки от името на баща си, във вторник се добави и информацията, че Европейската комисия е била заблуждавана за хода на процеса, свързан със скандалното дружество.

Брюксел е информиран месеци наред, че делото е прекратено от Янева, въпреки че разпореждането й е било отменено като неправилно от Софийския апелативен съд. Шефът на етичната комисия на съдебения съвет Цони Цонев прехвърли отговорността на бившия шеф на градския съд Величка Цанова.

 

„Сега": България пак е двойкаджия в усвояването на пари от ЕС

България сериозно изостава както в договарянето, така и в усвояването на средства от ЕС, и е с доста по-ниски показатели в сравнение със средното ниво за страните членки от Централна и Източна Европа. Това сочи доклад на одиторската компания KPMG, който отчита периода от 2007 до март 2011 г.

KPMG поставя страната ни на последно място от десетте проучвани страни по размер на договорените средства. Тук показателят за България е 37% при средно 53%. Латвия е сред отличниците със 76%, Литва е успяла да договори 68%, а Естония - 60%. Единствено по програми "Административен капацитет" и "Техническа помощ" сме на средното за десетте страни ниво.

В класацията по реално усвоени, т.е. разплатени средства сме предпоследни - с 10%, следвани от Румъния - със 7%. Тук отличнички са Латвия, Литва и Словения. Най-много разплатени средства - 30%, отчитат в Латвия.

 

„Дума": МВФ настоява: Кабинетът да върне изхарченото от резерва

В последния си доклад МВФ настоява нивата на парите във фискалния резерв да се възстановят. Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев вчера след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Правителството краде ежедневно от парите на всеки гражданин, стопявайки фискалния резерв, възмути се той. Соцлидерът припомни, че от 8,2 милиарда лева фискалният резерв е намалял на 4,5 милиарда лева. Той опресни паметта и на управляваващите по отношение на антикризисната им програма от 1 април 2010 г. Там стои ангажиментът от 1 юли 2010 г. да се създаде механизъм за увеличаване на минималната работна заплата. Станишев определи като циничен цирк разиграващото се между Симеон Дянков, Тотю Младенов и Бойко Борисов по отношение на доходите на гражданите. "Това е подигравка с хората с ниски заплати и с пенсионерите", възмути се лидерът на БСП.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини