От х:

Днес в x:

5 хиляди търговци пред запечатване наесен

Касовите апарати трябва да са с чипове за дистанционна връзка с НАП

5 094 търговците в област Хасково, които са регистрирани по Закона за ДДС, ще бъдат запечатани след 30-ти септември ако касовите им апарати не са свързани с електронната система на НАП, предупреждават данъчните. Тъй като дистанционната връзка налага разработването на нов модел касов апарат или доработване на използвания в момента, НАП препоръчва на търговците да се обърнат навреме към сервизните фирми, които обслужват фискалните им устройства.

Свързването на само 280 бензиностанции в областта, донесе невъобразим хаос в началото на годината, когато изтече срокът за търговците на горива. Някои бензиностанции дори бяха затворени, а търговците им глобени с 10 хил лева.

Средното време за инсталиране на едно устройство е час и половина, но ако всички търговци изчакат крайния срок през септември, то заявките им няма да могат да бъдат обработени, опасяват се данъчните. Според бензинаджиите, малкото фирми които са оторизирани да извършват свързането удължава технологичният срок на близо месец.

Допълнителна информация за това кой модел касов апарат може да се преправи и кой не, може да бъде намерена в електронната страница на НАП www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

След като фискалното устройство бъде готово и пуснато в експлоатация, то автоматично се регистрира в НАП, с което отпада необходимостта от регистрацията му със заявление на място в приходната администрация. Отпада и ръчното набиране на дневни отчети от страна на търговците, което носи риск от допускане на грешки.

Ако търговец, регистриран по ДДС, извършва продажби след 30 септември без да е свързал касовите си апарати с НАП, той ще бъде глобяван до 10 000 лева и едновременно с това обектът ще бъде запечатан.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини