От х:

Днес в x:

„Труд": Жени се опънаха на Борисов. Вестниците в събота

„24 часа": Контрабандисти на цигари гонят държавата по печалба

 Босовете на контрабандата на цигари у нас вече печелят почти колкото държавата прибира от акциз на папироси. Това сочи анализ на данните за първите 3 месеца на 2010 г. на агенция Митници . Според тях събраният акциз от цигари е 355 млн. лв. Контрабандистите пък печелят около 240 млн. лв. за същото време. Легалните цигари реално са намалели с 30%. Опитите на държавата да се справи с контрабандата на цигари, която се завихри преди година с повишаването на акциза над тютюневите изделия, претърпяват пълно фиаско, сочат официалните данни на агенция Митници , които 24 часа получи.

„24 часа": Натискали съдийка по дело за удавено дете

Съдийката Теодора Нейчева от окръжния съд в Разград призна публично, че е направен опит да й се повлияе по дело за удавено дете в басейн. Тя заяви в съдебната зала, че ще уведоми ГДБОП за опита да й се въздейства, направи си отвод и делото беше изпратено за ново разпределение на друг магистрат.

"Една от страните по настоящото дело осъществи опит за контакт с председателя на съдебния състав за оказване на въздействие за начина на решаване на делото. Намирам, че председателят на състава може да се смята предубеден от изхода на делото, което е основание за отвод", обясни в залата Нейчева.

Тя предупреди страните в процеса, че при повторен опит за контакт преди процес лично ще уведоми антимафиотите.

Делото за смъртта на 12-годишната Ива Христова влезе в съда след почти 2-годишно разследване. Момичето се удави на 14 юли 2009 г., засмукано от съоръжение в басейна "Аква Холандия" в Разград.

 

„Труд": Започва пълна данъчна проверка на купувача на „Кремиковци"

От днес започва пълна данъчна проверка на фирмата купувач на металургичния комбинат „Кремиковци", съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Инспекцията, възложена от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, ще изследва произхода на средствата за купуването на предприятието, транзакциите на дружеството с други фирми и физически лица от момента на създаването си и всички данъчни последици, които са възникнали от движението на паричните потоци преди и след сделката за „Кремиковци".

Проверката ще бъде основно насочена към данъка върху добавената стойност, добавят още от НАП, но ще обхване още корпоративните данъци и дължимите осигурителни вноски.

Според Закона за ДДС всяко лице, чийто оборот за последните 12 последователни месеца надхвърля 50 000 лв. е задължено да се регистрира за целите на данъка върху добавената стойност. Дружеството - купувач на металургичния комбинат няма ДДС регистрация към момента, въпреки че очевидно е привлякло инвестиции в значителни размери. Ревизорите ще проверят още числеността на персонала на фирмата, възнагражденията и осигурителните вноски, които компанията начислява и внася в бюджета, допълват от приходното ведомство.

 

„Труд": Жени се опънаха на Борисов

Две депутатки разбиха мита, че жените харесват Бойко Борисов. И ако противопоставянето на червената Корнелия Нинова изглежда обичайна политическа игра, потресаваща е новината, че единственият народен представител от ГЕРБ, писал петица на премиера, е Христина Янчева.

Задявката между Борисов и Нинова мина като "Усмивки от старите ленти". Тя притопли реплика отпреди 15 години на друга лява депутатка и призова премиера да излязат от пленарната зала, за да се разберат "като мъже". Но щом той тръгна навън, Нинова високомерно отказа да го последва.Премиерът веднага я замени - изведе героично усмихнатата Янчева да му обясни пред журналисти защо го оценява с пет вместо с шест.

 

„Стандарт": Човек на ГЕРБ пое кормилото на ЦИК

Предложената от ГЕРБ съдийка от софийския апелативен съд Красимира Медарова ще е новият председател на Централната избирателна комисия. Президентът Георги Първанов подписа указ, с който назначи 21 членове в нея. По закон те трябва да са 20. От тях 19 са за парламентарно представените партии и коалиции и 1 е за НДСВ като партия, която има депутати в Европарламента. Тъй като общият брой на членовете на ЦИК става четен, комисията е допълнена с още един член. ГЕРБ има 10 човека, Коалиция за България - 4, ДПС - 3; Атака - 2; Синята коалиция - 1; НДСВ - 1. Само три са познатите лица в комисията - Бисер Троянов, Ралица Негенцова и Сабрие Сапунджиева.

„Стандарт": Корнелия към Бойко: Излез да се разберем като мъже

Каня ви да излезем навън и да се разберем като мъже, а след това най-сетне да работим сериозно. С този призив червената депутатка Корнелия Нинова се обърна вчера към премиера Бойко Борисов. За пореден път социалистката "захапа" Генерала по време на парламентарен контрол.

"Това място, в което се намирате в момента, е Народното събрание, а не ви е футболното игрище, дето тичате с филията с мас. Веднъж ми се ядосахте и ми звъннахте с въпроса - защо не дойдеш да се разберем като мъже. Аз не отидох тогава. Но сега каня вас, да излезем навън, да се разберем като мъже", скочи Нинова на премиера. Тя го обвини, че заради неговото поведение Народното събрание е институцията с най-нисък рейтинг. Щом чу "офертата", Борисов се прекръсти с усмивка и покани с жест дамата извън залата. Тя обаче не излезе, тъй като трябваше да зададе въпрос на финансист №1 Симеон Дянков. Повод за избухналата разправия между Борисов и Нинова стана въпрос на премиера. Той попита депутатката как е със здравето, тъй като преди дни бе нахапана от куче. Борисов дори посъветва Корнелия да се възползва от новоприетите промени в Наказателния кодекс и да осъди собственика на агресивното животно. Нинова пък взе интереса му за заяждане и го контрира с думите, че "заради вас и хората, и кучетата озверяха в тази държава". Разправията засрами част от депутатите. "Не пред децата, не пред децата", викнаха депутати от залата, сочейки ученическа група посетители на балкона. Децата от Босилеград пристигнаха в парламента, за да изпеят на избраниците "Хубава си, моя горо".

„Монитор": Махат кварталните шерифи в столицата

Постовете на местните шерифи в полицейските управления в София се премахват. Структурната промяна е част от мерките на МВР шефа Цветан Цветанов за оптимизиране на работата на столичната дирекция и засилване на ресурса за борба с криминалните престъпления. Реформата в силовата структура беше представена вчера от вътрешния министър по време на парламентарния контрол.

Промяната ще засегне общо 19 изнесени полицейски участъка. Столовете си ще запазят само началниците на пет звена тъй като се намирали в твърде отдалечени райони, обясни Цветанов. Това са Панчарево, Нови Искър, Банкя, Кремиковци и „Факултета".  Служителите от останалите участъци ще минат на подчинение към криминалните отдели и Охранителна полиция на деветте районни полицейски управления. При реорганизацията няма да бъде съкратена нито една щатна бройка, успокои служителите министър Цветанов. Никой нямало да загуби работата си като всички щели да се преназначат на съответстващи на уменията и компетенциите им длъжности. Столичната полиция дори имала нужда от още служители. Към момента около 700 щатни бройки са незаети, отчете  МВР шефът.

 

„Монитор": Баш майсторите свалят цените в кризата

Заради кризата българинът все по-рядко решава да прави ремонт на жилището си и намаленото търсене сваля цените на този вид услуга с 32-33 на сто спрямо 2010 г. Това казва шефът на Националната строителна федерация Георги Григоров, цитиран от БТА. Спадът на поръчките от граждани е 70-75 на сто от обемите през предходната година, уточнява той.

Според баш майсторите обаче не повече от пет лева за квадратен метър по-малко взимат колегите им по време на криза в строителството. Цените не са паднали за тези, които си държат на майсторлъка, казва собственикът на семейна фирма за домашни ремонти. Чувства се кризата, семейства, в които всички работят, теглят кредити за ремонт. Който не е със сигурна работа, не се хваща да го прави.

Майстор като мен, който е работил за 30 лева за квадратен метър стена, сега взима 25 лева, а на голям обект - 20 лева, разказва той. Според него по-малко взимат само тези, които работят на големи обекти като жилищни кооперации. Там се работи срещу десет лева с ясното съзнание, че може и да не си получат парите.

 

„Монитор": Кило празнично агнешко удари 15 лв.

С 31,6 на сто е поскъпнало по магазините във Велико Търново и Търговище цялото агне. Хората, които искат да сложат на трапезата си по празниците от деликатесното месо, ще трябва да приготвят повече пари, отколкото бяха нужни само преди седмица, става ясно от първия седмичен секторен анализ на работната група към земеделското министерство. Почти по 15 лева върви цяло заклано животно в Ловеч, Разград, Силистра и Търговище. Оказва се, че в Делиормана е по-изгодно да се купи бут или плешка, защото техните цени са по-ниски от средните за страната. В столицата обаче няма сериозни промени и повишението е едва 0,8 на сто. Най-евтино е цялото агне в Благоевград - 11,70 лв. за кг. Разликите в цените зависят от начина на доставка, смята Иванка Василева от отдел „Икономически анализи" в аграрното министерство.

„Капитал": Мехурчета във въздуха...

GeoCities, InfoSpace, WebVan, The Learning Company... Тези имена не ви говорят почти нищо, нали? Едва ли са много хората, които си спомнят въпросните компании. Или поне не с добро. Това, което обединява тези фирми, е, че вече не съществуват. Преди едно десетилетие обаче анализатори им чертаеха светло бъдеще и ги оценяваха на милиарди долари. Бяха нещо като Facebook, Twitter и Groupon на своето време. Или поне така си мислеха милиони инвеститори по света, преди да изгубят парите си по време на така наречения дотком балон, спукал се в началото на новото хилядолетие...

Защо ви разказваме всичко това? Причината са опасенията, че в момента може би навлизаме в ранната фаза на подобен процес. Но ако в края на миналия и началото на сегашния век финансовите пазари полудяваха при вида на компания, която се занимава с интернет и чието име започва с "е-" или завършва на ".com", то сега ключовите думи, които отключват алчността и хазартната страст на инвеститорите, са "социални мрежи", "cloud computing" и "Web 2.0".

 

„Сега": В здравеопазването и енергетиката се крият най-много доходи и данъци

Сивата икономика е превзела нови територии през 2010 г., макар че е далеч от рекордите на 2002 г. и на 2007 г. Кризата е притиснала фирмите и е масовизирала още "националния спорт" - криене на данъци и източване на ДДС. Най-активни в това отношение са в здравеопазването, енергетиката, бизнеса с лекарства и инфраструктурните проекти и точно в тези сектори трябва да се насочи контролът на държавните органи.

Това са част от изводите на Центъра за изследване на демокрацията, който заедно с фондация "Фридрих Еберт" вчера бе домакин на дискусия за неформалната икономика в България.

Проучването показва, че през миналата година 2% от българите са работили без никакъв трудов договор, а 11.6% от наетите взимат повече, отколкото се разписват по ведомост (близо 13% са били през есента на 2009 г.) Най-интересни са данните за здравните и социалните осигуровки. Почти 20% от българите признават, че основният им работодател не ги осигурява върху реалната заплата. В тази група попадат основно хора, на които осигуровките се начисляват върху възможния минимум за техния бранш. Всеки десети труженик е в тази категория. За други 8% социалните и здравните вноски се базират на заплатата, посочена в трудов договор, макар че възнагражденията им са по-големи.

 

„Дума": НАП проверява купувача на "Кремиковци"

Националната агенция по приходите започва пълна данъчна проверка на фирмата купувач на металургичния комбинат "Кремиковци". Данъчните щели да направят проверка как фирма без търговска или данъчна история успя да извади достатъчно средства, за да купи комбината. Ревизията е предизвикана от факта, че през новосъздаденото дружество са преминали изключително големи парични потоци, обясни шефът на НАП Красимир Стефанов.

НАП ще разследва всички финансови транзакции на дружеството от момента, в който е създадено, стана ясно вчера. ДУМА припомня, че преди дни дружеството "Елтрейд къмпани" с официален собственик 26-годишния Лъчезар Варнаджиев купи "Кремиковци" за 316 милн. лв. Фирмата обаче няма регистрация по ДДС към момента, каквато по закон трябва да има всяка фирма с приходи над 50 000 лв. за последната година. Ревизорите ще прегледат и корпоративните данъци, и дължимите осигурителни вноски. Стефанов се надява проверката да отнеме няколко седмици заради кратката история на фирмата.

Министърът на икономиката заяви, че е доволен от продажбата на комбината, сложила край "на една одисея". Трайков призна, че Варнаджиев не е реалният купувач, зад сделката стояла фирма "Надин" и той вече се бил срещнал с нейни представители.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини