От х:

Днес в x:

Два пъти повече ни подслушват в Кърджали за година

Двойно повече разрешения от Окръжния съд  за използване на специални разузнавателни средства/СРС/са поискали през последната година от Прокуратурата и  МВР в Кърджали. Магистратите са дали  разрешение за 119 случая.  Едва  при 17 от тях записите са свършили работа на ченгетата в съда т.е. били са използвани като веществено доказателствено средство. Това съобщи председателят на Окръжния съд в Кърджали Георги Милушев. Според него СРС трябва да се използват само в краен случай, когато трябва да потвърдят факти събрани по оперативен способ.  Има залитане от страна на разследващите органи, които смятат електронните уши и очи за панацея. Според законодателството ни обаче  гражданин не може да бъде осъден само въз основа на специални разузнавателни средства,подчерта Милушев.

Чувствително е нараснал броят на делата гледани от Окръжния съд и районните съдилища в Кърджали, Крумовград, Момчилград и Ардино. В Окръжния съд тяхното увеличение е с около 10 на сто. В районните съдилища  броя на делата е достигнал 4932.

Преобладават гражданските дела.

В условията на криза хората започнаха да се съдят  и да си търсят парите обясни тенденцията Георги Милушев. Той каза, че масово се вадят изпълнителни листове.

Най- натоварен е Районният съд в Кърджали. На съдия се падат 42,27 дела годишно.В Ардино този брой е едва 13,21.

 Председателят на окръжния съд лично следял с колко дни се просрочват делата. Според него 93% от гражданските и 97 % от наказателните дела се гледат в предвидения от закона тримесечен срок.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини