От х:

Днес в x:

Бензинът и дизелът още поскъпнаха

Цените на горивата се повишиха за пореден път, след като от "Лукойл България", обявиха, че увеличават стойността на горивата на едро. Това се отрази в повишаване на стойността на бензина и на дизела с 5 стотинки за литър на дребно на всички големи бензиностанции.

На бензиностанции в София дизелът до вчера се продаваше за 2.57 - 2.59 лв. за литър при 2.52 лв. ден по-рано, а масовият бензин А-95 - за 2.49 - 2.50 лв. при 2.44 лв. преди това.

От "Лукойл България" обявиха повишение на стойността на едро на масовия бензин А-95 с 2.78% - до 2350.80 лв. за хиляда литра. По-скъп с 2.67% е и бензин А-98, който вече се продава на едро срещу 2446.80 лв. за хиляда литра. Дизелът поскъпна с 50.4 лв. до 2442 лв. за хиляда литра, а евро дизелът струва 2380.80 лв. за същото количество.

От компанията изпратиха и икономическа обосновка за предприетата мярка. "Само в първите дни на март 2011 г. котировките на готовите горива според бюлетина на Platts European Marketscan са отбелязали покачване с 49 долара за бензините и 32 долара за дизеловото гориво, паралелно с ново поскъпване на суровината. Тенденцията за поскъпване на горивата е обща за целия Европейски съюз", посочват от "Лукойл България", цитирани от Darikfinance.

Увеличението било породено и от "продължаващата напрегната международна пазарна ситуация и опасността от затруднения в доставките на суровина". От "Лукойл България" казват още, че са готови да понижат цените при успокояване на обстановката на световните пазари.

Вчера се разбра, че министърът на транспорта Александър Цветков е поискал Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията да проверят дали няма картел при горивата. Сигналът е дошъл от браншови организации в автомобилния транспорт. Те са изразили съмнения за формирането на крайните цени на горивата за потребителите.
Комисията за защита на потребителите няма правомощия да проверява за картелни споразумения. От КЗК, която може да направи това, съобщиха за "Дневник", че не планират започването на разследване за картел или злоупотреба с господстващо положение на пазара, но добавиха, че още не са получили сигнала от транспортното министерство. Причината е, че секторът не е сред приоритетните, защото скоро е проверяван.

Междувременно хиляди българи се стягат да организират протест срещу високите цени на горивата. Заверата се организира чрез социалната мрежа Facebook, съобщи Ekipnews. Част от мерките включват и пълна обсада на бензиностанциите. Досега в групата във Facebook участие са потвърдили над 1000 шофьори, като се очаква в мрежата да бъдат конкретни час и място за всеки град. Срещата в София е планирана за паркинга на Кино Арена Запад в 18 часа. Участниците вече са пратили писмо до Столична община с час и място за протеста, като отговор оттам още няма.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини