От х:

Днес в x:

Сред лидерите сме по качество на интернет

14 от общо 72 държави, обхванати в проучване на Cisco, вече са готови за интернет приложенията "на утрешния ден" от рода на интернет телевизия с висока резолюция и телеприсъствие. Сред „избраните” е и България, наред с Южна Корея, Япония, Латвия, Швеция, Финландия, Румъния, Литва, Холандия, Хонгконг, Германия, Португалия, Дания и Исландия.

За сравнение, през 2009 г. броят на високоразвитите по този показател държави е бил девет, а през 2008 г. – само една страна е имала интернет готовност за утрешния ден, предаде technews.bg.

Според изследването, качеството на широколентовата връзка е пряко свързано със степените на икономическото развитие на дадена държава, дефинирани от Световния икономически форум. Анализаторите са разделили проучваните държавни на няколко категории. България е лидер в групата на т.нар. "икономики, водени от ефективността" (Етап 2), с резултат 71.

Докато по-развитите в икономическо отношение държави се концентрират в усилията си да доставят добър достъп до интернет до голяма част от населението, други (в частност по-слабо развитите икономики) са фокусирани върху това да доставят широколентова връзка с високо качество първо за градовете си, които са ключови за икономическото им развитие. Това става чрез нови инвестиции в оптични или кабелни услуги. Като резултат тези икономики, включващи държави от Източна Европа като Литва, Латвия, България, Румъния, Чехия и Унгария, са успели да надскочат по-развитите страни по отношение на качеството на широколентовата връзка.

38 държави (или 53% от всички изследвани) са преодолели разликата в дигиталното качество. Това означава, че качеството на широколентовата връзка в големите градове и по-малките населени места се изравнява. Този показател се е подобрил с 58% спрямо данните от миналата година.

Данните от проучването сочат още, че 48 държави (66% от анкетираните) имат възможност да прилагат всички основни услуги, достъпни чрез интернет (социални мрежи, видео стрийминг ниска резолюция, основна видео конферентна връзка, споделяне на малки файлове, чат, имейл, преглеждане на уеб страници). За сравнение броят на държавите, които са отговаряли на този критерии през 2009 г., е бил 38, а през 2008 г. – 30.

Качеството на мобилната широколентова връзка се подобрява значително. 10% от мобилните потребители на интернет вече се радват на същото качество, като това на фиксираната широколентова връзка.

Като цяло, през последните три години качеството на широколентовата интернет връзка по света се е подобрило с 48%. Същевременно, разпространението на широколентовата връзка продължава да нараства, като 49% от домакинствата в проучените страни имат достъп до нея.

Изследването се базира на данни от 40 млн. реални теста на широколентова връзка, проведени в периода май-юни 2010 г. на уебсайта за тестване на интернет скоростта speedtest.net. Качеството на широколентовите връзки се изчислява на базата на даунлоуд и ъплоуд възможностите им, както и на закъснението, което се отчита.

Средната скорост на даунлоуд се е увеличила с 49% само за три години (3271 Kbps през 2008 г., 4882 Kbps през 2009 г., 5920 Kbps през 2010). Глобалната ъплоуд скорост се е увеличила с 69% за три години (794 Kbps през 2008 г., 1345 Kbps през 2009 г., 1777 Kbps през 2010 г.). Средното закъснение е спадналo с 25% и достига до 142 ms. През 2009 г. тя е била 140 ms, а през 2008 г. - 189 ms.

Проучването е организирано от Cisco и изпълнено от бизнес училището Саид към Оксфордския университет и департамента за приложна икономика към университета на Овиедо.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини