От х:

Днес в x:

Сърбите: Участието ни в АЕЦ Белене е пълна глупост

Включването на Сърбия в изграждането на българската АЕЦ Белене означава допълнително задлъжняване на страната - този път с още 350 млн.евро. Това смятат сръбските енергийни експерти, предаде PRO BG.

Те обвиняват правителството в Белград, че без никаква обществена дискусия е взело решение да се включи в изграждането на АЕЦ Белене с 5 на сто участие.

"Тази сделка е пълна глупост", казва енергийният експерт Зорана Михайлович-Миланович.

"Какъвто и да бъде кредитният ангажимент, независимо дали става въпрос за Китай или някой друг, този заем трябва да се връща. Инвестицията е огромна и по всяка вероятност тя ще ни струва много повече от 350 млн.евро. Ток може да очакваме чак след 15 години, а в страна, където вече 25 години не е направено нищо в областта на енергетиката, потенциалът на българската атомна централа не може да бъде нито първи, нито втори приоритет", смята Михайлович-Миланович.

"Президентът Борис Тадич мами премиера и правителството с тази инвестиция в АЕЦ Белене, а тя няма нито икономически, нито енергийни критерии", казва още тя.

Секретарят в Сдружението за енергетика Слободан Петрович казва, че на този етап трябва да се мисли за алтернативните енергийни източници, защото Сърбия ще може да използва въглища най-много още 30-40 години.

Българският премиер Бойко Борисов съобщи, че Сърбия ще участва в изграждането на АЕЦ Белене, чиято обща стойност е между 6 и 7 млрд.евро. Сръбското участие му бе потвърдено от президента Борис Тадич по време на визитата в България миналата седмица.

Със своето 5-процентово участие в изграждането на централата Сърбия ще може да очаква 800 млн. kW енергия, което е 2 на сто от годишното потребление в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини