От х:

Днес в x:

Хлябът се готви за скок. Преглед на националния печат

„24 часа": САЩ ни харесали нов шеф на митницата

Американският посланик в София харесал за шеф на митницата ни 42-годишния Красимир Катев, се носи из нейните коридори.

Джеймс Уорлик лансирал идеята си за бившия зам. финансов министър на НДСВ в средата на юли пред първите мъже в правителството. Вчера "24 часа" попита вицепремиера и финансист №1 Симеон Дянков, който отговаря за митниците, какво е отвърнал на дипломата.

"Не бих могъл да коментирам слухове. Въпросът за евентуална смяна на директора на агенция "Митници" не е обсъждан", лаконичен бе Дянков.

Според отлично осведомени обаче в правителството били силно смутени от лобирането за царски кадри, тъй като Уорлик дал идея да се назначи за министър и още един от хората на Симеон. Източниците ни се въздържат засега да посочат второто име от НДСВ.

От посолството на САЩ в София бяха лаконични: "Всички назначения на ръководни постове в българската държава се решават и извършват от българското правителство."

Преди време пред "24 часа" бившият шеф на митницата Емил Димитров-Ревизоро призна, че получил назначението си в английското посолство.

 

„24 часа": 50-60 депутати май ще спят на плажа

50-60 депутати може да се окажат с багажа си на плажа пред станцията на Министерския съвет в "Св. св. Константин и Елена". Още ненастанилите се парламентаристи са заплашени от заповед за опразването на базата от фирмата наемател "Сириус 49".

Заканата идва след писмо на премиера Бойко Борисов, който на 20 май настоява да му върнат имота.

"Държавата би могла да почне административна процедура срещу фирмата за изнасянето й от станцията.

За всички е ясно, че има такава опасност, защото нейните представители считат договора за прекратен. Да видим тогава какво ще стане, къде ще отидат депутатите, руският консул и руските деца, които са на почивка там, коментира адвокатката на "Сириус 49" Кремена Маринова.

В петък тя внесе иск във Варненския районен съд срещу държавата. Това бе денят, в който изтичаше срокът на нотариалната покана за опразване.

Маринова обяснява, че наемателят не плаща за 8-те месеца, през които станцията на Министерския съвет е била без подход и канализация заради строителни работи. Според нея това е залегнало в договора.

Сумата, която иска Борисов, е около 290 000 лева. Според договора за наем от 25 000 лева на месец без ДДС от 2007 година "Сириус 49" трябва да се разпорежда с обекта до 2012 година.

 

„Труд": Старата десница - партньор или опонент на ГЕРБ

Преди година 41-вото народно събрание избра България да бъде управлявана от правителство на малцинството. Това не се бе случвало 15 години - от края на 36-ото народно събрание насам: в него и двете правителства - на Филип Димитров и Любен Беров - бяха правителства на малцинствата. Сега отново в парламента освен управляващи и опозиция имаме и "подкрепящи". Това са политически сили, които подкрепят кабинета, без да участват в него. В настоящия парламент такива са "Синята коалиция" (СК) и "Атака".

 

„Труд": Съдът пуска от ареста четирима от "Килърите"

Заподозрени в убийството на Юри Галев напускат ареста с най-леката мярка "подписка". Това изненадващо реши вчера състав на Софийския апелативен съд, който часове по-рано освободи и задържаните при акция "Всичко коз".

Шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов-Вожда, ресторантьорът Янко Попов-Туци, Васил Костов-Васко Кеца, Методи Иванов и Георги Петков-Дачи бяха задържани на 24 юли при акция "Килърите". Тогава в Гранитната зала в Министерския съвет лично премиерът Бойко Борисов и МВР шефът Цветан Цветанов обявиха, че Туци е поръчал покушението, Вожда го организирал, подпомогнат от Кеца, Иванов съхранявал оръжието, а Дачи натиснал спусъка.

 

„Стандарт": Ремонти на бартер

Искате да си боядисате къщата, а нямате пари? Стигат и две кила пържоли и домашна ракия. С тях ще се разплатите с майстори. Заради кризата тази година доста ремонти не се плащат кеш, а на бартер. След месеци ходене по мъките, за да си приберат надниците от обеднели клиенти, майсторите клекнаха да им се плаща в натура. "Ходим по теснолинейката към Велинград и Сърница, когато няма работа в Пазарджик, и след седмица-две се връщаме я с теле, разфасовано на пържоли, я с дамаджани хубава ракия", разказаха пред "Стандарт" шпакловчици, бояджии и строители от фирмата на Георги Караиванов. Наскоро се върнахме с цял бидон осолен паламуд, похвалиха се от същата бригада. Те тръгнали за Влас да ремонтират две къщи на софиянци край морето, но пазарлъкът свършил с ядене и пиене и пълни дисаги за изпроводяк.

„Стандарт": Гербер пази Бойко с кърваво писмо

Депутат от ГЕРБ взриви партията с кърваво писмо.Активистът от Перник Петър Петров скочи да брани гърба на Бойко Борисов от своите съпартийци използвачи. Той заклейми "гратисчиите, които са яхнали авторитета на премиера Бойко Борисов". В кървавите 100 реда бунтарят се гневи, че партията привлича "хора, които виждат в нея идеална възможност за бозаене". Активистът не посочва нито едно име, но в писмото му ясно личи, че мишена на нападките му е ръководството на пернишката структура.

"Известни ли са в ГЕРБ Перник хора, които могат да правят сериозни анализи, които могат да говорят смислено и логично без мъцане, които могат да седнат зад компютъра и сами да напишат и защитят аргументирано позиция по някакъв обществен въпрос?", пита Петров.

 

„Монитор": Пуснаха „Килърите" и „Всичко коз"

Обвинените за смъртта на Юри Галев излизат от килиите срещу подписка

В рамките на един работен ден вчера един и същи състав на Софийския апелативен съд пусна от ареста седем от задържаните при акциите „Килъри" и „Всичко коз". Магистратите прецениха, че на четирима от обвинените за смъртта на Юри Галев трябва да се наложи най-леката мярка за неотклонение - „подписка". След решението на съда Петър Стоянов-Сумиста, Янко Попов-Туцо Дебелия, Васил Костов-Кеца и Георги Петков-Дачи получиха разрешение да напуснат килиите си в Националната следствена служба. Единствен в ареста остава Методи Иванов заради незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Групата на Килърите беше задържана по обвинение, че е организирала и извършила атентата срещу скандалния бизнесмен и общински съветник от листата на "Атака" в Самоков Юри Галев на 20 юли. Той почина десет дни по-късно в "Пирогов" от инфаркт.

 „Монитор": Цените на хляба се готвят за скок

От два дена брашното тип 500 поскъпва и цената му вече е прескочила 500 лева за тон, а това веднага ще се отрази по цялата верига от нивата до готовия хляб. В същото време фуражната пшеница се продава по 260 лв./т, а хлебната гони 300 лв./т, съобщи Георги Попов, председател на асоциация „Хляб за България". Причина за поскъпването е по-лошата реколта, житото в огромната част не става за производство на насъщния според мелничарите. Пшеницата поскъпва с най-бързи темпове от 40 години насам а само през юли има 50% ръст на котировките, обяви и вестник Financial Times, цитиран от vedomosti.ru. Пазарната ситуация се определя от най-голямата суша през последните 100 години, която унищожава реколтата в Русия, Украйна и Казахстан.

„Монитор": Забраниха радиоактивен плаж край Созопол

Плажът на скандалноизвестния залив Вромос край Черноморец е радиоактивен и силно опасен за здравето на туристите. Това са показали последните изследвания, направени от изпълнителна агенция "Околна среда" към МОСВ и радиологичната лаборатория. Данните бяха официално оповестени вчера от бургаската областна управа. Със заповед на областния управител Константин Гребенаров от вчера вече е забранено ползването на морски плаж Вромос, който обхваща територия на общините Созопол и Бургас. Навсякъде по плажната ивица вече са поставени огромни табели, които указват, че ползването на плажа е забранено. В надписите обаче не се съдържа предупреждение, че пясъкът е радиоактивен Положението с опасния плаж е било консултирано с главния държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването Тенчо Тенев.

„Сега": Две суперакции на МВР катастрофираха в съда

Напрежението между правителството и съдебната система навлезе в критична фаза, след като вчера Софийският апелативен съд (САС) освободи от ареста 7 от общо 8 задържани при най-шумните акции на МВР "Всичко коз" и "Килърите". Операциите бяха обявени от премиера Бойко Борисов за невиждан от години успех срещу престъпността.

Съдиите обаче смятат, че и в двата случая събраните доказателства не са достатъчни.

Решението им провокира остра реакция на МВР шефа Цветан Цветанов, който заключи, че "държавата е безсилна пред съдебната система". Повод за изявлението му бяха мотивите, с които съдиите Валя Рошанова, Мария Митева и Христина Михова освободиха от ареста варненския бизнесмен Венко Кръстев, дъщеря му Магдалена и данъчната служителка от Русе Мариета Китова, обвинени за участие в организирана престъпна група за източване на ДДС. При ареста им министърът заяви, че събраните доказателства са железни, и разкри, че държавата е действала на "Всичко коз". Според съда обаче разследващите са събрали неконкретни и дори хаотични доказателства за вината им. Посочено бе, че липсват уличаващи данни за участието на Китова, а организирана престъпна група само от двама души не може да съществува - според НК за това обвинение трябват минимум трима заподозрени.

 

„Дневник": И "Килърите" на свобода

В един ден Софийският апелативен съд попари последните най-шумни акции на МВР - "Килърите" и "Всичко коз", като освободи задържаните по тях. Съдебен състав от Валя Рошанова, Мария Митева и Христина Михова реши, че разследващите не са представили достатъчно доказателства за вината на петимата, сочени за убийци на Юри Галев, както и за тримата, обявени за крупни данъчни измамници.

"Държавата е безсилна срещу съдебната система", обяви в отговор вътрешният министър Цветан Цветанов. "Тъжно ми е за безсънните нощи на колегите и за множеството работа, която беше извършена в хода и на двете дела, допълни главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Операция "Килърите" беше похвалена лично от премиера и изтъкната като аргумент за създаването на специализиран наказателен съд и срещу съкращенията в МВР. Тази акция беше представена и като единственото разкрито поръчково убийство в България - от поръчителя (Янко Попов-Туци) до извършителя (Георги Петков-Дачи), като Борисов обеща, че от нея ще излязат разкрития за още шест атентата.

За групата "Всичко коз" пък вътрешният министър обяви, че е нанесла щети от 250 млн лв. за държавата, което я превръща в най-сериозната престъпна организация за данъчни измами, разкрита от това ръководство на МВР.

 

„Дума": Малките села без изборни кметове

Малките села с население под 500 души са заплашени отново да останат без изборни кметове. Това е едно от предложенията, които десницата настоява да бъдат записани в проекта за изборен кодекс. Сега право пряко да избират кметовете си имат населените места с над 150 души. Десницата предлага да се премахне и изборът на районните кметове в големите градове. ДУМА припомня, че по време на управлението на СДС в периода 1997-2001 г. и двете сегашни предложения бяха в сила и събудиха широк обществен отпор.

Десницата прави опит чрез заключителните разпоредби на изборния кодекс да реши и основен политически въпрос - кога и как да се проведат местните и президентските избори. В заключителните разпоредби те са записали, че двата вота се провеждат на една и съща дата. Пак чрез същия трик се атакува и ЦИК. Десните са записали в разпоредбите, че веднага след приемането на изборния кодекс се приема нов състав на комисията, а не при насрочването на нови избори.

Сред другите интересни предложения на десницата е експерименталното въвеждане на електронно гласуване за президентските избори през 2011 г. Парадоксалното е, че се предвижда възможност в рамките на три часа след подадения глас избирателят да промени своя вот. Това се правело с цел да се избегне контролираното гласуване. Десните смятат, че трябва да се отмени издаването на разрешителни за гласуване на друго място, което обаче автоматично ще лиши наблюдателите и членовете на секционни комисии от правото да гласуват.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини