От х:

Днес в x:

САЩ няма да нападнат Венецуела

Американските власти обявиха, че не планират да нападнат Венецуела, както твърди венецуелският президент Уго Чавес, съобщава Би Би Си.

В неделя Чавес заяви, че има реална опасност за това Колумбия, с подкрепата на САЩ, да атакува Венецуела. В понеделник венецуелският посланик в САЩ повтори думите на своя президент и призова новоизбраният колумбийски държавен глава Хуан Сантос, който ще встъпи в длъжност на 10 август, към преговори.

Отношенията между Венецуела и Колумбия рязко се влошиха, след като Богота обвини Каракас, че укрива активисти на групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) на своя територия. В отговор на обвиненията Чавес прекрати отношенията с Колумбия.

В същото време анализатор заяви, че заплахата на венецуелския президент Уго Чавес да спре износа на петрол за САЩ, заради спора със американския съюзник, съседна Колумбия, би било "икономическо самоубийство".

Пламенният лидер предупреди, че ако Колумбия предприеме нападение, "подкрепено от империята на Янките, ние ще спрем доставките на петрол са Съединените щати, дори и ако всички тук ще трябва да ядем камъни".

Внасяйки 950 000 барела петрол дневно, САЩ са основния потребител на петрол от Венецуела, която е член на ОПЕК и най-големият производител на петрол в Южна Америка.

"Да прекрати продажбите на петрол на САЩ, единственият клиент плащащ си задълженията, ще е икономическо самоубийство, особено отчитайки продължителната рецесия и високата инфлация в региона", коментира пред АФП икономистът Орландо Очоа.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини