От х:

Днес в x:

Съд за неплащане на осигуровки

Синдикатите се върнаха на масата на преговорите, стана ясно след извънредната им среща с премиера Бойко Борисов. Участие в нея взе и социалният министър Тотю Младенов.

Припомняме, преди дни синдикатите напуснаха Тристранния съвет за социално и икономическо сътрудничество по време на обсъждането на предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Днес бе обявено, че премиерът Бойко Борисов се е съгласил с идеята да се криминализира неплащането на осигурителните вноски. За целта през ноември ще се предприемат законодателни промени в НПК. Борисов е поръчал анализ на НАП и министерството на финансите колко повече пари ще се влеят в НОИ, ако вноската бъде увеличена от началото на следващата година.

Борисов е съгласен и да се проучи възможността от следващата година да се увеличи вноската за пенсия. Според министър Младенов тя трябва да се вдигне, но това трябва да става само по плавен начин.

Стана ясно още, че синдикатите са се договорили с правителството и осигурителният стаж да се повишава плавно, а не както беше предвидено - с три години наведнъж.

След срещата бе съобщено и че от догодина централна лекарска комисия към НОИ ще има последната дума дали при  решения на ТЕЛК за инвалидност ще се отпускат пенсиите.

Като цяло правителството няма да приеме сега промените, свързани с пенсионната реформа. Целият август ще се преговаря със синдикати и работодатели и в рамките на този месец трябва да е ясна окончателната рамка на реформата. Гласуването на промените остава за есента.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини