От х:

Днес в x:

Изоставен, наш алпинист загина под К2

Българският алпинист Петър Унжиев загина при опит да изкачи осемхилядния връх К2 в планината Каракорум в Пакистан. Причина за смъртта на 40-годишния мъж е височинна болест* в базов лагер 2 под върха. Това съобщи Есар Карим от ATP (Adventure Tours Pakistan) - агенцията, която обслужва сборната експедиция, в която е действал и нашенецът, съобщи БНР.

Петър Унжиев е бил формален ръководител на международна група от 18 човека. Той бе в много тежко състояние, беше изоставен от своя пакистански водач, потресен пише вчера сутринта румънският алпинист с американски паспорт Джордже Димареску на everestnews.com.
Димареску описва смразяващ репортаж за българина, като по думите му нашенецът изглеждал като зомби и напълно неориентиран.

Семейството на алпиниста е поискало останките му да бъдат погребани в лагера, съобщава Карим. Петър Унжиев е роден в Ботевград, но живее в София, става ясно от справка в личния му сайт.

Унжиев е трябвало да се изкачва заедно с представителите на Казахстан Максут Жумаев и Василий Пивцов. По сведения от руски сайт обаче, те са излетели от Алма Ата към Исламабад на 17 юли.

Външно министерство е уведомено за смъртта и се очаква отговор и от българското посолство в Пакистан.
От федерацията на алпийските клубове нямат информация за алпиниста. Телефоните на посолството ни в Исламабад пък не отговарят на опитите за осъществяване на връзка, съобщи БНР.

Петър Унжиев си беше поставил за цел и опит през септември-октомври за покоряване на осмия по височина осемхилядник Манаслу - 8156 м, в Хималаите, Непал, също неизкачван от българи. Унжиев замина за Пакистан на 3 юли.

Той бе победител в 100-километровата обиколка на Витоша по планинско бягане през последните 2 години.

*Височинната болест се характеризира с няколко синдрома, които могат да се проявят при неаклиматизирани хора скоро след като се изкачат на голяма височина. Болестта обикновено се появява на височина над 2500 м, но може да се забележи дори и под 2000 м. Основен фактор за нея са ниското атмосферно налягане и дехидратацията на организма. Тя се дължи на това, че студеният високопланински въздух е изключително сух, а същевременно дишането е ускорено поради недостига на кислород. Рядко височинната болест завършва със смърт, ако не се вземат мерки навреме.

K2. Снимка: http://en.wikipedia.org/wiki/K2
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини