От х:

Днес в x:

Мексико обяви край на епидемията от свински грип

Правителството на Мексико обяви край на епидемията от свински грип 14 месеца, след като болестта се появи за първи път в страната и впоследствие предизвика глобална паника, предаде Асошиейтед прес, цтирана от БТА.

През октомври 2009 г. 90 процента от болните от грип са били заразени с вируса А (H1N1), докато през май те са спаднали до едва 10 процента, обяви мексиканският здравен министър Хосе Анхел Кордова. Останалите случаи са на сезонен грип, който не е толкова силно заразен, колкото така наречения свински грип.

Случаите на новия грип намаляха в световен мащаб през последните месеци, след като вирусът взе 17 800 жертви в над 200 страни. В Мексико бяха регистрирани 72 546 заболели и 1289 смъртни случаи след избухването на епидемията през април 2009 г.

Докато Мексико се отърсва от заболяването, премиерът на Камбоджа Хун Сен и трима министри са се заразили с коварния вирус, съобщава АП. Премиерът се възстановява след няколко дни на засилени лекарски грижи. Той бил приет за спешно лечение с треска и симптоми на грип. Здравословното му състояние вече е нормализирано, съобщава камбоджанското здравно министерство. С вируса са заразени също вицепремиерът Им Чхай Ли, министърът на планирането Чхай Тхан и държавният министър Тао Сенг Хоур. Здравното министерство не съобщава подробности за състоянието им.

Най-малко шестима камбоджанци починаха вследствие на свинския грип, а поне 600 се заразиха, откакто вирусът беше открит за първи път в страната миналия юни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини