От х:

Днес в x:

Затягат контрола около растителните мазнини и соята

В ролята на регулатор и на потребител земеделският министър Мирослав Найденов, на чието подчинение е Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), контролираща хранителните продукти от животински произход, провери етикетирането на млечните и месните продукти в столичен хипермарке. Министърът установи дори нарушения при няколко вида кренвирши, за които производителят не е счел за нужно да отбележи какви точно суровини са вложени.

Основната цел на посещението му обаче се оказа издадена на 18 май заповед на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов, според която на етикета на нито един продукт с растителна мазнина не може да пише, че е млечен, макар и да има вложено мляко. Заповедта е издадена във връзка с регламент 1234 на Европейския съюз, но е продължение на желанието за разграничаване на продуктите, съдържащи растителни мазнини, от останалите, направени само от чисто мляко. От миналата година продуктите с растително масло се излагат на отделни щандове в магазините.

Друга причина за заповедта е фактът, че вече година и половина не се случва налагането на пазара на Българския държавен стандарт (БДС) за млечните продукти, който ще гарантира качеството на продукта, обясни Войнов пред журналисти.

Земеделският министър допълни, че продуктите с растителни мазнини ще могат да се казват например – растителни вкусотии или бели деликатеси. Така всички сирена, кашкавали, кисели или пресни млека, извари с растително масло ще спрат да се наричат млечни. Мярката се налага преди всичко в името на потребителя, категоричен бе министърът. Той съобщи още една новина – влагането на сухо мляко в продуктите също ще бъде регламентирано. Досега всеки преработвател е влагал сухо мляко колкото си иска, но със издадената заповед от 18 май в киселото мляко ще може да се влага само до 20 % сухо мляко, в кашкавала – до 25 %, а в сиренето – до 30 %.

След изтичането на гратисния период до 18 юни, ще бъдат налагани солени глоби, обясни още генералният директор на НВМС. При първо нарушение – от 1000 до 3000 лв., а при второ – от 3000 до 10 000 лв., а при трето – затваряне на предприятието. По данни на ветеринарната служба около 60 от всички 240 млекопреработвателни предприятия използват в продуктите си растителни мазнини и именно те ще трябва да променят етикетите на произвежданите от тях продукти, ако е изписано, че те са млечни. Не би трябвало заради промяната в етикетирането на продуктите те да поскъпнат, каза Найденов.

Земеделският министър посочи, че ще бъде регламентирано ясно и етикетирането на месните продукти.

"Следващите продукти ще бъдат местните, които ще бъдат регламентирани – кренвиршите от 2,20 лв. за кг. не са кренвирши, както и млякото за 9 ст.”, коментира той. По думите му България е на първо място по инсулти и инфаркти тъй като хората ядат продължително време безопасни, но некачествени продукти. „Тук няма политика, нито интереси. Просто ясно е, че има големи, на който няма да им стане мило и драго”, допълни той.

На въпрос - дали наложените мерки са доказателство, че досега преработвателите са правили каквото си искат и са заблуждавали потребителите, министър Найденов каза:

"Не можете да чуете това от мен по този начин, но са си правили общо взето не каквото са си искали, а каквото са си регламентирали. Знаете, че т. нар. хиляди ТС (технически спецификации), наследниците на доброто старо БДС, даваха възможност да си кръщават продуктите както си искат и да влагат каквото си искат. Това, което прави, е да кажем – начало на края на този хаос, който е създаден”.

Министърът си купи един кренвирш от най-евтините, на който не бе изписан съставът му, и каза, че ще го даде на улично куче, за да види дали ще го яде.Найденов попадна на няколко вида кренвирши, на които не бяха посочени вложените продукти, което е категорично нарушение. Затова той нареди още днес РВМС в Благоевград да посети предприятието, произвело кренвиршите.

В края на обиколката си в магазина, министър Найденов отиде на щанда за българско вино.

Утре се очаква вицепремиерът Симеон Дянков да внесе предложението за създаването на бъдещата агенция по безопасност на храните, която ще бъде второстепенен разпоредител на МЗХ, но ръководството й ще се избира от Министерски съвет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини