От х:

Днес в x:

Вдигат ни тока с 5.45 процента от 1 юли

Токът за бита ще поскъпне средно с 5 процента от 1 юли, показва проекторешение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи Дарик радио. Това става въпреки уверенията на регулатора, че цената на тока или ще се понижи, или няма да се променя.

Прогнозите за цената на тока от 1 юли се движеха от минимално поевтиняване до задържане на сегашните цени. Оказва се, че крайното решение на комисията е съвсем различно от предварителните разчети. Комисията с председател Ангел Семерджиев предлага най-голямо увеличение за клиентите на EVN в Югоизточна България - с 5,45 процента. Според проекторешението за абонатите на ЧЕЗ в Западна България скокът в цената на електроенергията от 1 юли ще бъде с 5,32 процента, а домакинствата в Североизточна България, където оперира енергото на Е.ОN ще плащат с 4,9 на сто повече.

Трите електроразпределителни компании бяха поискали от регулатора поскъпване на тока с между 3 и 10 на сто.

Предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде подложено на обществено обсъждане в петък, а окончателното решение за цените на тока от началото на юли трябва да бъде взето в края на този месец.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини