От х:

Днес в x:

Ситуацията в Киргизстан се нормализира, води се борба с мародерите

Киргизкият президент Курманбек Бакиев продължава да се смята за президент на републиката и е готов за преговори с временното правителство на страната. Това е заявил самият той в интервю Би Би Си.

"Ако така нареченото временно правителство, което само се провъзгласи, е готово да започне с мен преговори, аз съм готов да ги изслушам, готов съм да чуя какво искат", е заявил Бакиев, пише агенция "Кросс".

Президентът е потвърдил, че се намира в южната част на републиката и е подчертал, че продължава да се смята за президент на Киргизстан, заявявайки, че на изборите за него са гласували голяма част от избирателите.

Според Бакиев, опозицията, взела властта в свои ръце не е способна да се справи с безредиците в Бишкек.

Той е признал, че събитията в Киргизстан за него са "много неочаквани" и е изразил надежда, че световната общност ще му окаже морална подкрепа. При това той е отбелязал, че "до известна степен има разкол в страната, но той може да бъде спрян и трябва да бъде спрян".

Междувременно в Бишкек специални части водят борба с мародерите. Според информация от световните медии, от мародерите напълно е разграбен четириетажен скъп магазин, на разграбване са подложени и частни домове.

Вчера, назначения от временното правителство нов ръководител на Министерството на вътрешните работи на Киргизстан заповяда стрелба по грабителите. Вълненията в столицата вече не са масови, а по места. Общо ситуацията в Бишкек се успокоява.

САЩ и Русия се опитват да координират усилията си, за да се урегулира ситуацията в Киргизстан.

Държавният департамент на Съединените щати заяви, че представители на американската администрация са се срещнали с ръководителя на временното правителство Роза Отунбаева. Освен това, според официален източник от САЩ, американски политици са се срещнали вчера с министъра на външните работи в правителството на Бакиев Кадирбек Сарбаев, който сега се намира във Вашингтон.

Съединените щати са призовали двете страни към спокойствие и съблюдаване на законността и са отбелязали, че ситуацията в момента поставя под въпрос възможността за по-нататъшен диалог между Вашингтон и Бишкек, за да бъде урегулиран конфликта.

Междувременно, президентът на Грузия Михаил Саакашвили заяви, че зад метежите в Киргизстан стои Москва. От своя страна Бакиев е заявил пред агенция Ройтерс, че не иска да повярва във възможната намеса на Москва в случващото се.

"Не мога да кажа, че Русия стои зад това. Не искам да говоря. Просто не искам да повярвам в това", е заявил президентът в отговор на обвиненията на Михаил Саакашвили.

Що се отнася до задачите, които си е поставило временното правителство, те, според думите на Отунбаева, са насочени преди всичко към изработване на ново законодателство, засягащо дейността на политическите партии, а също така демократичните свободи. Тя е съобщила, че е провела телефонен разговор с руския премиер Владимир Путин, който е обещал "хуманитарна помощ".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини