От х:

Днес в x:

Милионер влиза в Биг Брадър. Преглед на националния печат

„24 часа": Милионер влиза в Биг Брадър

Семейство с месечен доход 30-40 хил. лева влиза в "Биг Брадър фемили". То заедно с още 11 брачни двойки е затворено в софийски хотел от снощи, където всички ще са до старта в понеделник.

Поне 9 от семействата, а може и всичките да участват в шоуто. "Това ще решим в понеделник сутринта, след като ги наблюдаваме през уикенда", каза главният редактор Николай Николов.

Така че богатото семейство може да влезе в къщата по-късно, а не още на премиерата. Съседи ще му бъдат хора, които вземат по 300-400 лв. на месец. "Всички идват заради голямата награда", обяснява Николов. Три семейства няма на кого да оставят децата си, затова ги вземат в къщата, където няма да се пуши. Малките тръгват на училище след 2 седмици.

 

„Труд": Съкращават чиновници

Масови съкращения на чиновници започна правителството на Бойко Борисов. Само тази седмица от образователното министерство бяха уволнени или съкратени около 50 души.

Военното министерство реже 500 щата от администрацията си и още около 300 души от дирекция "Социални дейности". Във Външно бройките намаляха с 226 и дипломатите с изтекли мандати, които се връщат от чужбина, ще са принудени да излязат в неплатен отпуск, докато им се отвори място в централата в София.

Транспортното министерство реже 336 работни места.

 

„Труд": "Цанков камък" - от платина, бухнал като козунак

Премиерът Бойко Борисов посети хидроенергийния комплекс "Цанков камък" и обходното шосе от Девин до Кричим.

"Този път е от платина. Набъбвал е като великденски козунак. Това е колкото за тютюнопроизводителите, за майките с децата", заяви премиерът. "Цанков камък" е по-голяма далавера от АЕЦ "Белене", възмути се той. По думите му за шосето са хвърлени престъпно много средства, а инвеститор е НЕК. Той допълни, че така е крала тройната коалиция: "кръговете от "Белене", обръчите от "Цанков камък". С него бяха вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Борисов заръча на Цветанов в събота да доведе военните и полицаите, за да видят къде са им парите.

 

„Стандарт": Истерия за здравни карти

Истерия за здравни карти обхвана българите преди Великден. Хората окупират още по тъмно гишетата за издаване на новите документи. С тях получаваме безплатна медицинска помощ в чужбина. Слухове, че без карта няма да ни пускат в Евросъюза, паникьосаха и туроператорските агенции, които водят групи зад граница по празниците.

Картите се издават само в областните градове и на четири места в столицата, затова се чака цял месец, оплакаха се потърпевши.

Освен това желаещият да се сдобие с документа трябва да отиде в службата според адресната си регистрация.

Пътувайте спокойно, няма да ви проверяват за документа на границата, увериха от здравното министерство.

„Стандарт": 5 дни и 5 нощи пишат план Дянков

Пет дни и пет нощи спешни совалки за план "Антикриза". Така ще мине уикендът за властта, бизнеса и синдикатите. Няколко дни след като изтекъл от финансовото министерство план "100 тояги" взриви държавата, кабинетът ще обяви и истинските мерки за борба с кризата.

Списъкът ще бъде микс от идеите на властта, синдикатите и бизнеса. За да няма повече спекулации, антикризисните мерки ще бъдат официално представени през почивните дни на премиера Бойко Борисов.

В плана обаче със сигурност няма да фигурират облагане на пенсиите, рязане на майчинските или пращане на чиновниците в принудителен неплатен отпуск. За това беше категоричен министър-председателят вчера в кулоарите на парламента.

Откакто съм на власт, давам повече пари за култура и образование, но най-много са средствата за българските пенсионери, допълни премиерът. Той заяви, че фалшивите мерки били тиражирани от "някой, който не желае България да върви напред".

Оказа се обаче, че списъкът със скандалните предложения все пак съществувал във финансовото ведомство. "Не ние обаче сме авторите, това са само идеи", каза зам. финансовият министър Ана Михайлова. Тя обаче отказа да уточни кой стои зад драконовските решения, които скандализираха държавата.

„Монитор": Парола "портокал" в съда

Имена на цитрусови плодове са станали паролите, с които се уреждат рушвети в съдебната система. Това съобщи вчера вицепремиерът Цветан Цветанов след срещата си с вътрешния министър на германската федерална провинция Бавария Йоахим Херман. Магистратите и дума не обелвали за пари и подкупи в разговорите си по мобилните телефони. Споменавали само, че искат определено количество портокали или банани. Съдиите отлично знаели как да се пазят, за да не бъдат уличени в корупция.

„Монитор": Точили „Марица" с инфлацията

Схемата, по която са източвани пари от държавата и при магистрала „Марица", и при изграждането на язовир „Цанков камък", е чрез заложения „инфлационен индекс" в договорите за строителство. Това разкри премиерът Бойко Борисов, който вчера инспектира аутобана при пътен възел „Любимец".

„Монитор": НАП взе на мушка 100 авери на Наглите и Октопода

Близо 100 близки и авери на задържаните при акциите „Наглите" и „Октопод" се проверяват за данъчни измами. Това съобщи вчера шефът на НАП Красимир Стефанов. В списъка на проверяваните лица влизат роднини, съпруги, гаджета и добри приятели на видните арестанти. Ревизиите на бандитите започнаха веднага след задържането им. В проверките участват освен данъчни, прокурори и служители на комисията „Кушлев", които също проявяват интерес към покупките на арестантите. Данъчната проверка обаче може да ревизира доходите на задържаните само 5 години назад.

„Дума": Драстичен спад на данъчните приходи

От началото на годината Националната агенция за приходите (НАП) регистрира спад от 600 млн. лв. в събраните приходи спрямо същия период на миналата година. Това призна вчера директорът на приходната агенция Красимир Стефанов. Наскоро и директорът на митниците Ваньо Танов съобщи за спаднали приходи. Стефанов обяви още, че НАП има 6,5 млрд. лв. несъбрани вземания от длъжници, натрупани в годините.

Данъчният шеф обяви, че само за януари 2010 година регистрираните трудови договори в приходната администрация спрямо януари 2009 година били със 100 хиляди по-малко. Което според него означавало 100 хиляди нови безработни.

Стефанов съобщи още, че в швейцарските банки се държат 200 милиона евро български пари. Той обаче категорично отказа да съобщи за колко души със сметки става дума, не потвърди и излезли в медиите имена. Стефанов обяви, че в момента футболистите си плащали данъците върху 50 000 лева. След ревизията клубовете платили 8 млн. лв. данъци.

„Сега": Общественият натиск накара управляващите да забранят ГМО

Мнозинството в парламента забрани вчера отглеждането на ГМО и опитите с научни цели в защитените зони и на 30 км от тях. В закона за ГМО, който бе гласуван окончателно, изрично бе записано, че не може да се отглеждат генни мутанти на 7 км от площи с биологично земеделие и на 10 км от пчелини. В началото на пленарния ден управляващата партия оттегли и искането си за петгодишен мораториум за ГМО на територията на страната.

Окончателният вариант на закона е пълно отрицание на идеите за либерализация на режима на модифицираните организми у нас, чийто горещ защитник бе екоминистерството. До обрата се е стигнало след решителна намеса на премиера в сряда вечерта. Той събрал депутатите от ГЕРБ от екокомисията и е попитал остро кой го е забъркал в скандала. "След това поиска подробен доклад кой какви предложения е внасял и какви становища е отстоявал по време на дебатите", разкриха присъствали на заседанието. На среща с протестиращи майки преди време Борисов обеща да не позволи отглеждането на ГМО, но въпреки това депутатите му продължиха да отстояват да се въведе либерализиран режим.

 

„Дневник": Данъчните опитват да разсрочат дългове на фирмите

Националната агенция за приходите (НАП) обмисля как да облекчи режима за разсрочване на дълговете на фирмите към бюджета, научи "Дневник". Причината е, че сегашната наредба от 2006 г. е изключително рестриктивна и на практика механизмът е неприложим за голяма част от компаниите, които изпитват затруднения в кризата. Ефектът от неблагоприятните пазарни условия допълнително се утежнява и от натрупаните дългове на държавата към фирмите.

Намеренията на НАП идват на фона на намаляващи приходи - събраните данъци и осигуровки през януари и февруари са с 600 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година, а декларираните доходи на гражданите и обороти на фирмите са с 4 млрд. лв. надолу. Данните бяха съобщени вчера от изпълнителния директор на агенцията Красимир Стефанов пред Би Ти Ви, който сам ги определи като тревожни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини