От х:

Днес в x:

Имотите ударно поскъпват

Варна е градът с най-голямо увеличение на цените на новите апартаменти през първото тримесечие

Цените на жилищата в страната отново засилват ръст, след като през 2023 г. се наблюдаваше известно задържане на покачването им. Според данните на НСИ през първото тримесечие на тази година ценовите нива са се покачили средно с 16% спрямо същия период на миналата година. За сравнение през цялата 2023 г. ръстът през отделните тримесечия беше около 10%.

Очакването България да бъде приета в еврозоната през 2025 г. е фактор, който влияе все по-силно на жилищния пазар в големите градове у нас, коментират брокери. Приемането на еврото действа стимулиращо за купувачите, но кара продавачите да задържат продажбите. Това от своя страна изостря недостига на имотния пазар и вдига цените. Лесното отпускане на кредити при ниски лихви също е причина търсенето превишава предлагането.

Най-чуствително поскъпват имотите във Варна тази година - средно 23.5%. В морската столица поскъпването на новите жилища е 35.3% за година, а на съществуващите - 18.3%.

Следва София със среден ръст от 18%. И тук новите жилища са поскъпнали повече от старите - съответно 25.3% и 13.3%.

В Бургас повишението на цените на апартаментите през първото тримесечие е 12.3%, в Пловдив - 7.7%. В тези два града интересното е, че цените на старите жилища са пораснали повече от новите. В Русе жилищата са поскъпнали с 9.2%, а в Стара Загора - с 8.8%.

В сравнение с предходното тримесечие цените на жилищата са се увеличили със 7.1% през първото тримесечие на 2024 г.  Отново най-голямо увеличение е регистрирано във Варна (+9.0%), следват София (+8.6%) и Стара Загора (+5.2%). Намаление е регистрирано в Русе (-0.9%).

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини