От х:

Днес в x:

Северна Македония: Гневни реакции в Гърция и България

Има ли намерение новата президентка на Република Северна Македония да спазва задължителните договорености с Гърция и с България? Скандалът, предизвикан от Гордана Силяновска-Давкова, доведе до реакции в София и Атина.

„Скандал“, „Провокация“, „Открит фронт срещу Атина още с първото добро утро“. Това са част от реакциите в гръцките медии след клетвата на новата президентка на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. В нея тя не спомена конституционното име на страната нито веднъж. Вместо за „Република Северна Македония“, Силяновска говореше само за „Македония“.

Още преди встъпването ѝ в длъжност, Атина беше призовала новата президентка да спазва Преспанското споразумение, след като по време на предизборната кампания обяви, че никога няма да използва името „Северна Македония“.

Ще развалят ли „калимерата“ Атина и Скопие?

Добрите отношения между Скопие и Атина се развалиха още с първата „калимера“ („добро утро“), пишат някои гръцки медии. „Новата президентка на Република Северна Македония отвори ненужен фронт с Гърция във времена, когато двустранните отношения плаваха в спокойни води“, коментира Ставрос Симас във вестник „Катимерини“. 70-годишната професорка по конституционно право предизвика тази буря с Атина в период, в който Северна Македония има нужда от съюзници. Предстои да се види дали реториката на Силяновска е плод на партийна директива или на личното ѝ непознаване на геополитиката. Това ще стане ясно, когато положи клетва и новото правителство на премиера Мицкоски.

„Каквото и да е мотивирало посланието, което новата президентка изпрати от Скопие, то не може да се разбира като добър знак и новото правителство трябва да е готово да плати „сметката“. Атина обаче няма причина да реагира импулсивно, като налива вода в мелницата на национализма на новите лидери в съседната държава“, се казва още в анализа в „Катимерини“.

След като гръцката посланичка в Скопие София Филипиду напусна церемонията по встъпването в длъжност на новата президентка в знак на протест, от Министерството на външните работи в Атина заявиха следното: „Гърция категорично заявява, че по-нататъшният напредък в двустранните отношения със Северна Македония, както и европейският курс на тази страна зависят от пълното прилагане на Преспанското споразумение и най-вече от използването на конституционното име“.

Реакция от ЕС

Европейската комисия също подчерта колко е важно споразуменията със съседните държави да се спазват. „За да продължи Северна Македония по успешния си път за присъединяване към ЕС, най-важно е страната да продължи по пътя на реформите и да спазва обвързващите я споразумения, включително Споразумението от Преспа“, написа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като поздрави Силяновска за победата.

Недоволство и в самата Северна Македония

Реакции имаше и във вътрешнополитически план. „Президентката на републиката трябва да бъде пример за уважение към Конституцията, особено когато става дума за професор по конституционно право“, заявиха от коалиция „ВРЕДИ“ (Албанският опозиционен блок) и допълниха: „Нямаме нужда от отваряне на стари рани. Затова е добре, че новата президентка подписа клетвата с конституционното име, което все пак е знак, че де факто реалността се приема от нея“, се казваше в заявлението.

Първият външен министър на Северна Македония Денко Малески предупреди, че влошаването на отношенията с Гърция и България ще остави страната в изключително неизгодна позиция от икономическа гледна точка, включително и без излаз на море. „Администрацията на президента на САЩ издаде заповед за налагане на санкции срещу онези, които работят против Преспанския договор, Охридския договор и този с България. Това означава ли санкции за президента и правителството на Македония?”, пита Малески.

Главчев и Радев призоваха за спазване на международните договори

Българският служебен премиер Димитър Главчев също разпространи позиция. „България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония“, се казва в нея. „Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година“, заяви още Главчев. В подобен тон се изказа и президентът Румен Радев, който също припомни на Северна Македония, че тя е страна член на НАТО, от което „произтичат съответните задължения и отговорности“.

От македонското външно министерство също реагираха на поведението на Силяновска. „През последните седем години двете съседни държави (Северна Македония и Гърция) развиха изключително високо ниво на политически диалог, което доведе до неколкократно увеличаване на икономическото сътрудничество и изграждането на положителни отношения между хората“, пишат от министерството, което в момента се ръководи служебно от Буяр Османи. „Тези ползи доведоха до членството на страната в НАТО, започването на преговори с Европейския съюз, както и надграждането на Стратегическото партньорство в Стратегически диалог със САЩ. Призоваваме за бдителност от страна на всички политически актьори, особено на избраните държавни служители. Поддържането на евроатлантическия курс на страната представлява основен стратегически интерес и гарант за дългосрочната сигурност и стабилност на страната“, се казва още в съобщението.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини