От х:

Днес в x:

Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в България

Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в България, съобщиха от Фонд „Цар Борис и царица Йоанна“.

След кончината му в град Кобург в Германия през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град.

„В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му“, се допълва в съобщението, изпратено до медиите.

Пренасянето ще стане до месец.

„След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им. Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана" в София“.

„Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни“, посочват от Фонд „Цар Борис и царица Йоанна“

Фердинанд I е княз на България от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България от 22 септември 1908 г. до абдикирането му на 3 октомври 1918 г.

Той управлява България в продължение на 31 години, с което се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава.

На 22 септември 1908 г. заедно с провъзгласяване на независимостта на България в църквата „Свети 40 мъченици“ Фердинанд I е обявен за „цар на българите“, с което се възстановява титлата на българските монарси от Първото и Второто царство.

След капитулацията на България в Първата световна война цар Фердинанд абдикира на 3 октомври 1918 г. в полза на сина си – княз Борис Търновски и напуска страната.

След като напуска България, цар Фердинанд никога не е допуснат да я посети отново, въпреки многократните му настоявания. Умира на 87 години в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 г., надживявайки двамата си синове и края на династията в България.

Източник: Novini

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ма
  Манго Джеру
  0 0
  19:45, 13 май 2024
  Тоя е българин, колкото и аз Ами наследниците комарджии и ичкиджии дака кажат къде са парите на хазната !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини