От х:

Днес в x:

Държавата мълчи за състоянието на системата за качеството на въздуха, "Дишай, България" стартира национална инициатива

    Какъв въздух дишаме – това е въпросът, на който екологичните организации търсят отговор от държавата, но тя мълчи и не предоставя данни от доклад за състоянието на националната ни мониторинговата система за въздуха.

    Националното обединение "Дишай, България", заедно със "За Земята", "Дишай, Димитровград", "Дишай, Велико Търново" и "Дишай, Русе" стартираха инициатива за национална онлайн ПЕТИЦИЯ (подпиши я от ТУК), чрез която да се покаже, че българите искат да знаят какво е качеството на въздуха, който дишат и какви са проблемите с мониторинговата система на Изпълнителната агенция по околната среда.

    Екологични организации от страната стартираха своята акция в събота 11.05.2024г.  във Велико Търново, като целта е Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни мониторингова система за въздуха. От документа, който е изготвен още миналата година, но не се оповестява публично, въпреки многократните призиви на екологичните организации, се очаква да стане ясно какви са проблемите и измерват ли се ефективно и качествено качеството на въздуха в цялата страна.

    Ивайло Попов от сдружението "За Земята", част от гражданското обединение "Дишай, България" уточни, че "ние вече сме открили редица проблеми, например в София с някои станции, и в други градове сме открили проблеми, но искаме да видим това, което институциите смятат за проблем, за да може публично, открито да се признаят тези проблеми и да започне да се работи по тях, така че в най-скоро време да можем в България, в градовете, в които се измерва въздухът, да знаем, че се измерва правилно, обективно, за да знаем какво дишаме. И по-важното е на база на тази информация да се предприемат адекватни мерки, така че да дишаме въздух, който не ни убива и не ни разболява. Към момента адресираме подписката към служебния министър. Надяваме се да уважат правото на гражданите да знаем какво се случва в България, какво се случва със системата за качеството на въздуха и какво се случва с въздуха, защото според всички български и европейски закони имаме право на тази информация и тя не бива да бъде крита. Това криене създава още по-големи съмнения и притеснения за това, че институциите не измерват по правилния начин качеството на въздуха и се прикриват някакви проблеми".

    От неправителствената организация са поискали доклада по реда на Закона за достъп до обществената информация. Завели са административно дело срещу мълчаливия отказ.

    ДИМИТРОВГРАД

    Въпреки, че хората в Димитровград си поеха "глътка чист въздух без високи нива на серен диоксид" след прекратяването на работата на местната въглищна централа ТЕЦ "Марица 3", която спря работа за неопределено време, от местната организация "Дишай, Димитровград" застанаха зад инициативата, споделя  Веселин Вълев от сдружението. "ТЕЦ 3, заради ниската цена на електроенергията, прекрати за неопределено време дейност, но това не означава, че отново няма да възобнови работа при изгодни за него икономически фактори, а това би довело до възобновяване на проблемите със замърсяването и това ни притеснява. Организирахме няколко протеста и целта ни беше отговорните институциите и тези които са отгворни за замърсяването да разберат, че проблемът е осъзнат от обществото на града, стотици хора ни последваха за да покажем, че "търпението свърши". Хората в града осъзнават, че болестите не идват само от вирусите, ние сме на едно първите места в страната по  онкоболести и респираторни заболявания при деца и възрастни. Като смятаме, че един от основните фактори за това е замърсения въздух, въпреки че е трудно доказуемо", споделя Вълев.

    В Димитровград хората имаха възможност да видят параметрите за качеството на въздуха, от табло, разположено във фоайето на общинска администрация, като това бе възможно в работните дни и часове на адмнистрацията, което ни накара да търсим решение на този проблем и смятаме, че го намерихме, разказва Христо Христозов от  "Дишай, Димитровград" :

    "За да бъдем своевременно информирани, дали ако изведем детето си да играе на детската площадка или да се разхождаме в града, дали качеството на въздуха няма да му вреди, инсталирахме собствена измервателна станция. Чрез нея успяхме да създадем автоматична система чрез вайбър канал, която при превишение на допустимите параметри на замърсяване със серен диоксид( SO2 ), азотен диоксид ( NO2 ), въглероден оксид ( СО ), озон ( O3 ) и финни прахови частици (ФПЧ  PM 1, 2.5, 4 и 10) моментално да сигнализира и хората да могат да вземат решение дали да излагат себе си и своите близки на замърсяването, което потенциално може да навреди на тяхното здраве. Вярвам, че държавата ще ни чуе и ще знаем какъв въздух дишаме. Трябва добра воля и да няма политически пречки за това. Трябва да се покаже какви са проблемите, за да може да се търси тяхното решение".

    ВЕЛИКО ТЪРНОВО

    Във Велико Търново с европейско финансиране общината изгради две малки станции, които са в паркова среда и основно мерят замърсяването с фини прахови частици. Станция има и при голям инвеститор в дървопреработката, който великотърновци винят за мръсния въздух в града. Замърсяването идва и от трафика, а зимата от печките на дърва и въглища, за чиято подмяна има осигурено финансиране, но не и осезаем интерес сред гражданите. Великотърновци са в пълно неведение какъв въздух дишат, коментира Роман Рачков от "Дишай, Велико Търново":

    "Ако говорим за официалната система за мониторинг, дори да видят нещо, то ще е за състоянието на въздуха в Горна Оряховица, защото единствената станция на Изпълнителната агенция за околната среда, която е част от мрежата за национален мониторинг, е в Горна Оряховица, което по никакъв начин няма да покаже каква е чистотата на въздуха в града".

    Роман Рачков предлага да се изгради система, която да се внедри към системата на електронните табла на автобусните спирки във Велико Търново и поне на тях хората да виждат някои от параметрите на въздуха, измервани от двете общински станции.

    Знаем какъв е съставът на въздуха на Марс, но не и какво дишаме на улицата, на която живеем, или на автобусната спирка, казват представителите на екологичните организации и продължават да искат от държавата публичност на информацията за чистотата на въздуха.

    РУСЕ

    След старта на инициативата от Велико Търново на следващия ден тя продължи в Русе, който е един от българските градове, станал пословичен с мръсния си въздух от 90-те години и до днес, когато новите инвеститори продължават да изпускат вредни емисии. Проблемите стават комплексни, а хората, които подаваме сигнали, сме привиквани в полицията за обяснения, разказа Ивелина Петрова от сдружението "Дишай, Русе". "Става дума за залпови, нощни, неорганизирани емисии, които ни тровят. Подаваме сигнали. В началото на годината затворихме и Дунав мост. Дойде министър Юлиян Попов. Получихме поредните обещания за създаването на комплексна комисия, която ще направи комплексни проверки и комплексна програма. Проблемите ни станаха комплексни, защото се оказа, че с нашите сигнали до институциите ние ги тормозим. Бяхме привикани от полицията, обвинени в престъпление срещу околната среда и дивата природа, заради това, че подаваме сигнали и заради това, че искаме информация по ЗДОИ от РИОСВ. Сега прокуратурата се е самосезирала въз основа на нашите показания и е образувала досъдебно производство. Сега сме викани като свидетели този път, за да се съберат данни за замърсяване в Русе".

    Инициативата продължава и днес на територията на град Пловдив и приканва всички българи, които осъзнават, че е техен избор каква храна и вода приемат, но не знаят с какво качество е въздуха, който дишат, да подкрепят инициативата и да подпишат онлайн петицията от ТУК

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини