От х:

Днес в x:

В Русия: над 10 хиляди къщи са под вода

Придвижването е възможно само с надуваема лодка. В Русия повече от 10 000 къщи са под вода след продължителни дъждове и скъсване на язовирна стена. Властите очакват нивото на водата да продължи да се покачва.

По данни на властите водите в няколко реки са излезли извън коритата и са причинили тежки наводнения в руските региони Урал, Волга и Сибир. От Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщиха, че общо около 10 400 жилищни сгради са наводнени.

Високите температури в момента и топящите се снегове ще доведат до още по-голямо почакване на нивата на реките, предупредиха властите.

Скъсана язовирна стена в Орск

В Оренбургска област придошлите води на река Урал, която извира от едноименната планина и се влива в Каспийско море, пробиха язовирна стена в град Орск и причиниха тежко наводнение. Причината за това са топящите се снегове в планината Урал. Хиляди жители на града, намиращ се на 1 800 километра източно от Москва, са били евакуирани.

Скъсана язовирна стена причини тежко наводнение в град ОрскСнимка: Yegor Aleyev/TASS/dpa/picture alliance

Започнало е разследване за това кой носи вината за рухналата язовирна стена. Както съобщава АРД, прокуратурата проучва дали е била занемарена техническата поддържка на съоръжението, построено през 2010 година.

„Най-голямото бедствие от 80 години"

За щети се съобщава и от съседен Казахстан. Президентът Касим-Жомарт Токаев нарече наводнението „най-голямото природно бедствие през последните 80 години“.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    хм
    2 0
    18:02, 8 апр 2024
    да не би господ да раздава правосъдие?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини