От х:

Днес в x:

Чехия разби руска хибридна мрежа в Европа, действала и у нас

Чехия разби мрежа за руско влияние в Европа с помощта на дузина европейски тайни служби. Това обяви премиерът на републиката Петр Фиала на специална пресконференция. Става дума за новинарски сайт, който освен с пропаганда, се е занимавал и с подкупване на политици в поне 6 европейски държави. Сайтът е Voice of Europe (voiceofeurope.com), със седалище в Прага, но разпространяван в повечето европейски държави, включително и в България.

Въпреки, че чешкото правителство не го е спирало, сайтът днес не работи.

„Избройте 10 четирихилядници“ и „излъгани комуникационни мулета"

Чехия наложи санкции и на две лица, свързани с този сайт. Смята се, че порталът е прикритие за проруски операции за влияние.

Това потвърди днес чешкото министерство на външните работи. Сред санкционираните лица е и проруският украински политик Виктор Медведчук.

Медведчук, който през 2022 г. беше еспулсиран от Украйна в Русия, е финансирал тайно операциите за влияние на „Гласът на Европа“, който е регистриран в Чешката Република в навечерието на тазгодишните избори за Европейски парламент.

Според министерството това е включвало и финансова подкрепа за европейски политици.

Проруската кампания за оказване на влияние е била насочена срещу „териториалната цялост, суверенитета и свободата на Украйна“, обясни министерството.

Санкциите служат на сигурността на Чешката Република и на „защитата на демократичното поведение“ по време на предстоящите европейски избори, добавя тамошното МВнР.

Доказано е още, че през сайта е плащано на партии като германската „Алтернатива за Германия“, разкрива „Шпигел“. Новинарският сайт е публикувал интервюта с водещите политици на AfD Максимилиан Крах и Петр Бистрон, пише списанието.

Украинският политик Медведчук, за когото се твърди, че стои зад портала, е крупен бизнесмен и бивш депутат, който през 2022 г. е изпратен в изгнание в Русия в замяна на украински военнопленници. Той беше лишен от украинското си гражданство.

Друг такъв - украинският и израелски гражданин Артьом Марчевски също беше санкциониран за същите дейности. Според министерството той е управлявал „Гласът на Европа“ по указание на Медведчук и е използвал уебсайта за разпространение на антиукраинска пропаганда и дезинформация.

Според списъка със санкции на правителството Медведчук е използвал компанията „за финансиране на сътрудничеството с журналисти в няколко държави - членки на ЕС, и за предоставяне на скрита финансова подкрепа на отделни избрани кандидати на изборите за Европейски парламент с цел подкрепа на външнополитическите интереси на Руската федерация“.

Чешкият министър-председател Фиала заяви на пресконференцията, че дейностите на санкционираните лица са били насочени към държави извън Чешката република. Той заяви, че решението за налагане на санкциите се основава на информация от чешката тайна служба BIS.

BIS обяви в социалната мрежа X, че е разкрила дейността на финансирана от Русия мрежа за влияние в Чешката Република.

„Действията на BIS разкриха как Русия използва влиянието си на територията на държавите - членки на ЕС, и как се опитва да влияе на политическите процеси в нашите страни“, се казва в съобщението.

В резултат на санкциите финансовите сметки на замесените лица са замразени.

„Решихме да предприемем тази стъпка, за да ударим мрежа за влияние, която би имала сериозно въздействие върху сигурността на Чешката Република“, заяви още Фиала, като добави, че дейността на групата е добре документирана в повече от 300 страници и има чуждестранно припокриване.

Премиерът също така благодари на BIS, която според него е свършила важна работа.

„Гласът на Европа“ е плащал цели кампании на крайнодесни политици, включително и за предстоящите европейски избори. Според разследванията на няколко европейски разузнавателни служби, парите са били предавани в брой на срещи в Прага или изплащани в криптовалута. По този начин руското правителство оказва пряко влияние върху европейските избори.

Споменатите двама германски политици от „Алтернатива за Германия“ са уличени във връзки със сайта -  Максимилиан Крах и Петр Бистрон. Крах вече призна за контакт с „Гласът на Европа“.

Твърди се, че стотици хиляди евро са потекли към промосковски политици в няколко държави от ЕС като част от мащабна руска операция за влияние преди евроизборите. Според информация на „Шпигел“ половин дузина европейски разузнавателни служби са участвали в разкриването на руската операция за влияние. Твърди се, че руската мрежа е плащала на политици от шест европейски държави, включително в Германия, Франция, Полша и Нидерландия.

 

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини